Körde på fel sida – i en mil

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-04

Rammade fyra bilar på vansinnesfärden

Körde mot trafiken I över 100 kilometer i timmen färdades mannen i sin vita Fiat. Färden slutade i Södertälje, och mannen vårdas nu för allvarliga skador.

Det misstänkta rattfyllot körde i över en mil på E 4 i fel riktning.

Han krockade med fyra bilar innan vansinnesfärden tog slut.

– Plötsligt kom en bil emot mig i full hastighet. Jag försökte svänga undan, men han körde rakt in i mig, säger Jan-Erik Danielsson.

Jan-Erik Danielsson fick möte med bilen.

Det första dramatiska larmet kom vid 19-tiden i går kväll.

En man hade krockat lätt med en annan bil på E 4 vid Järna söder om Stockholm – och sedan tvärvänt bilen och i hög hastighet kört norrut på den södergående körbanan.

Skräckslagna bilister tvingades väja undan den 41-årige mannen, som körde sin vita Fiat med körförbud i över 100 kilometer i timmen.

Mannen körde cirka 1,4 mil innan färden tog slut med tre krockar vid Scania-avfarten i Södertälje.

Lastbilschauffören Claes Bremholt berättar:

”Fruktansvärt fort”

– Plötsligt ser jag en vit bil komma emot mig. Det gick fruktansvärt fort. Den körde in i räcket och studsade in i min lastbil.

I nästa ögonblick touchade 41-åringen en personbil som ett äldre par satt i.

Bara några sekunder senare tog färden slut.

– Jag ser hur bilarna framför mig bara väjer. Och plötsligt ser jag den här bilen komma rakt mot mig, säger Jan-Erik Danielsson.

– Jag svängde höger. Allt gick så fruktansvärt fort. Plötsligt körde han in i ett räcke, studsade ut igen och körde in i mig igen.

Både föraren och dennes kamrat skadades allvarligt vid kollisionen och klämdes fast. Föraren fördes i ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset i Solna och vårdades i natt med allvarliga skador.

Även kamraten fördes till Karolinska sjukhuset.

Airbag räddningen

Men Jan-Erik Danielsson klarade sig med öm nacke, några skrubbsår och en blödande näsa efter att airbagen i hans splitternya Volvo lösts ut.

Den äldre mannen i bil nummer två som 41-åringen körde in i klagade på smärtor i nacken och fördes till Södertälje sjukhus för undersökning.

Misstänkt rattfylla

– Föraren är misstänkt för bland annat grov vårdslöshet i trafik, säger Claes Eklund, stationsbefäl vid polisen i Södertälje.

Det finns även misstankar om att föraren var berusad eller påverkad av narkotika. Det har tagits blodprov på mannen.

Vansinnesfärden ledde även till stora störningar i semestertrafiken. E 4 vid Södertälje var avstängd i flera timmar och köerna blev timslånga.