Hatt sågar C-förslag i nytt idéprogram

Publicerad 2013-01-09

It-ministern höll presskonferens i Rosenbad

Partiledare Annie Lööf (C) är satt under press.

Nu går partiets andra vice ordförande Anna-Karin Hatt ut och sågar flera förslag i det hårt kritiserade idéprogrammet.

– På några områden tycker jag att programgruppen kunde varit mer radikala. På andra, som t.ex. månggifte, att de landat fel, skriver hon i sin blogg.  

Den senaste tiden har förtroendet för Annie Lööf rasat. Hon har blivit hårt kritiserad av flera partimedlemmar för partiets förslag till nytt idéprogram, som bland annat föreslår möjlighet till månggifte och fri invandring. 

Nu går också Anna-Karin Hatt, partiets andre vice ordförande och IT- och energiminister, ut och sågar flera förslag.

Kritisk artikel i GP

I en debattartikel i Göteborgsposten skriver Centertoppen:

– Uppgiften för det nya idéprogrammet är att beskriva Centerpartiets kärna. Uppgiften är inte att sära ut och skapa ett smalare centerparti, där färre känner sig hemma.

På sin blogg skriver Hatt att hon välkomnar den öppna debatten som just nu pågår inom Centern, men samtidigt sågar hon flera av förslagen i idéprogrammet. Hon avvisar förslaget om månggifte och förslaget att avskaffa skolplikten.

Landat fel i förslaget om månggifte

Mot förslaget om fri invandring skriver hon i stället att partiet borde:

– Steg för steg öka vår öppenhet mot omvärlden:

– På några områden tycker jag att programgruppen kunde varit mer radikala. På andra, som t.ex. månggifte, att de landat fel, skriver hon i sin blogg.

Presskonferensen skulle handla om el-priser

I dag höll Anna–Karin Hatt en presskonferensen i Rosenbad. Presskonferensen startade klockan 11 och handlade om el-priser. Aftonbladets Lena Mellin var på plats, som tror att de interna striderna inom Centern kan vara bra för ett parti som länge brottats med vikande opionssiffror.

– Jag tror att den här diskussionen är bättre för Centerpartiet än för Annie Lööf, sa hon.

Efter presskonferensen förklarade Anna–Karin Hatt sin inställning till idéprogrammet.

Hon välkomnade den öppna debatten som just nu pågår inom partiet, men tyckte att det var viktigt att den fördes med omsorg.

”Ett par förslag hör inte hemma”

Till Aftonbladet sa Anna-Karin Hatt:

– Det finns mycket i programmet som är bra, men det är viktigt att balansera individens frihet med individens ansvar:

– Det finns ett par förslag som jag inte tycker hör hemma, bland annat förslaget om mångifte och skolplikten. Jag skulle hellre se att vi behöll skolplikten, det är två områden som partigruppen landat fel.

Anna-Karin Hatt förklarade att Centern har ambitionen att vara ett öppet parti med högt i tak.

– Det är viktigt att alla medlemmar tar chansen och försöker påverka det här programmet så det blir brett förankrat.

Alexander Bard gillar idéprogrammet

Men det är inte alla som är kritiska. Centerns nya förslag till idéprogram bygger mycket på att begränsa statens inblandning i människors liv. Vilket har fått många liberala-debattörer att hylla programmet.

– Det är alldeles alldeles utmärkt att Centerpartiet nu en gång för alla förknippas med kravet på fri invandring (och därmed i praktiken visionen om Sverige som Europas Kanada) oavsett var idéprogrammet landar, skriver Alexander Bard, artist och känd liberal, på Facebook.