Därför lämnade Sabuni redan nu

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2013-01-22

Ville sitta kvar till valet – insåg att det var omöjligt

Hon bröt ny mark som Sveriges första minister med afrikansk bakgrund.

Men sin sista tid sågs Nyamko Sabuni (FP) som en föredetting – och uppmanades att sluta av sin partiledare.

– Efter att hon sa att hon skulle sluta förra året har ingen lyssnat på henne, säger en källa inom FP.

I februari förra året meddelade Nyamko Sabuni, 43, att hon skulle avgå senast valåret 2014.

– Tolv år i politiken får räcka, sa hon till Chefstidningen.

Enligt Aftonbladets källor var Sabunis plan att sitta kvar fram till riksdagsvalet nästa år. Men den senaste tiden har hon insett att det var omöjligt, då hon redan räknats bort från den politiska arenan.

Jan Björklund ville inte ha en minister som sagt att hon ska avgå i en valrörelse, säger en FP-källa.

De senaste veckorna har Sabuni och partiledaren Jan Björklund därför fört samtal om hennes avgång. I går kom också beskedet – hon lämnar den regering som hon varit en del av sedan 2006.

Gjorde succé

Men redan under valrörelsen 2002 gjorde sig Sabuni ett namn. Hon var en av dem som stod i frontlinjen när FP drev integrationsfrågan hårt och bland annat lanserade ett förslag om obligatoriskt språktest för nyanlända invandrare.

Valresultatet blev en succé, 13,3 procent, och Sabuni kom även in i riksdagen. Fyra år senare utsågs hon till integrations- och jämställdhetsminister och blev därmed Sveriges första statsråd med afrikansk bakgrund.

– Hon var väldigt viktig för oss. Tillsammans med Mauricio Rojas kom hon att symbolisera ett nytänkande inom integrationspolitiken som blev en väldigt viktig del i Alliansens politik om att det skulle bli lättare för invandrare att få jobb, säger Lars Leijonborg, FP-ledare 1997-2007.

”Viktig symbol”

I början av 1990-talet var Sabuni, som föddes i Burundi och kom till Sverige som tolvåring, med och bildade Afrosvenskarnas riksförbund. Enligt ordförande Zakaria Zouhir blev hon som minister en viktig symbol för afrosvenskar.

Men de politiska förslag som Sabuni lanserat har inte alltid gått hem i hennes gamla förbund, det gäller både det om slöjförbud i skolan och det om obligatoriska gynkontroller av flickor.

– Men hon visade att det går att nå de här posterna, säger Zouhir.

Flera förslag som Sabuni presenterat har väckt stor uppmärksamhet. Enligt uppgifter till Aftonbladet har vissa av dem retat upp personer i flera av de andra Allianspartierna, där det funnits en bild av henne som hård och kantig. Samtidigt har många stört sig på att hon valt att inte kalla sig för feminist.

SD in – Sabuni ut

Sabuni sa i går på pressträffen att hon är särskilt stolt över sitt arbete mot våld mot kvinnor och kampen mot hedersvåld under sin politiska gärning.

Men efter valet 2010 började hennes stjärna att dala. Hon petades från posten som integrationsminister till förmån för Erik Ullenhag (FP). Enligt Aftonbladets källor bidrog SD:s intåg i riksdagen till att Sabuni blev av med integrationsfrågorna. Partiledningen ville ha en mjukare profil när den nya motståndaren kom in i riksdagen. Då passade inte Sabuni in – som tidigare hade frontat ett FP-förslag om att det skulle bli lättare att utvisa kriminella invandrare.

Under pressträffen beklagade FP-ledaren Jan Björklund att Sabuni valt att avgå och kallade henne för "en förebild för unga invandrarkvinnor".

Följ ämnen i artikeln