Zuheir Hussein, 42, döms – sköt sin fru Hala till döds

Publicerad 2021-09-03

Hala levde ett isolerat liv i Sverige. Ett liv fyllt av våld, hot och kontroll.

När hon ville skiljas sköts hon i huvudet.

I dag dömdes hennes 42-årige make Zuheir Hussein till 18 års fängelse för mordet.

Historien om 36-åriga Hala är en historia om utanförskap och isolation. Om hur en person kan ha sin adress i ett land men ändå leva helt utanför samhället.

Hala åkte den långa vägen från Aleppo i Syrien till Stockholm i Sverige år 2007 efter att hon gift sig med den idag 42-årige Zuheir Hussein.

Här fick hon tre barn men hon var långt ifrån lycklig.

För sina syskon berättade hon hur maken höll henne fullständigt isolerad.

Hon fick enligt dem inte lära sig språket, inte studera eller jobba. Han slog henne och hotade henne med att hon skulle förlora barnen om hon lämnade honom. När hon besökte läkare var maken med för att tolka, det fanns med andra ord mycket få tillfällen för henne att ropa på hjälp.

– Det var ett tragiskt liv. Hon var förbjuden till att göra i princip allt. Hon var extremt hårt hållen och begränsad och blev misshandlad dagligen, har ett av hennes syskon tidigare berättat för Aftonbladet.

Inte ens sin familj kunde Hala prata fritt med. I lägenheten i Fisksätra utanför Stockholm där Hala bodde, hade Zuheir Hussein monterat upp övervakningskameror, något Hala kände till och blev tvungen att förhålla sig till.

Hala fick inte studera eller lära sig svenska för sin make, enligt hennes bror.

Halas mamma och syskon försökte få henne att lämna maken men hon sa till dem att hon inte vågade

Eftersom hon inte kunde språket, och knappt något om vad Sverige är för land, kunde maken fylla i hennes kunskapsluckor med det han ville, har hennes släktingar berättat.

Han ska ha sagt att Halas heder skulle förstöras om hon lämnade honom och framförallt, att hon skulle förlora barnen om hon gjorde så, något som var hennes största skräck.

Till sin bror sa hon: ”När jag är svensk medborgare kan jag lämna honom för då får jag skydd från svenska myndigheter och kan ansöka om skilsmässa”, ovetandes om att man i Sverige som våldsutsatt kan få skydd och stöd även om man saknar medborgarskap.

På morgonen den 3 december ifjol, innan Hala mördades, hade hon lämnat de två yngsta barnen på förskolan. Personal har senare vittnat om att hon verkade ledsen och rädd just denna dagen men ingen vet säkert. Hon pratade sällan med dem för att hon helt enkelt inte kunde språket.

– Jag kommer ihåg att min kollega sa att det var första gången hon såg hennes ansikte i ljuset. Solen sken i hennes ansikte den här morgonen och min kollega sa "Gud vad hon är vacker", säger en av förskollärarna i förhör.

Sedan åkte hon och maken hem. Vad som där hände vet nog ingen annan än maken, och han har hela tiden hävdat att det var en olycka, att han skulle skoja med Hala och att pistolen som han köpt några dagar tidigare råkade gå av när han viftade med den.

 Zuheir Hussein döms till 18 års fängelse.

Utredningen har dock visat hur Hala sköts snett bakom örat och hur hon hittades stående på knä i soffan. Skottet avlossades från nära håll, pipan kan till och med ha varit tryckt mot huden skriver tingsrätten i sin dom.

Skälet till mordet ska ha varit att Hala ville skiljas och åklagarens teori är att mannen gjorde det för att upprätthålla sin heder och att hans familj i olika grader var medvetna om vad som skulle hända.

Nacka tingsrätt anser dock inte att ett hedersmotiv är bevisat, däremot att Zuheir Hussein hade uppsåt att dödas.

Därför döms han till 18 års fängelse. Han ska även betala skadestånd till parets tre barn på 60 000 kronor vardera.

– Det finns fall där det inte går att reda ut motivet. Mycket i målet har handlat om det fanns ett hedersmotiv. Rätten ansåg det inte styrkt att det förekom en hederskultur i detta fall eller att det fanns en hedersaspekt bakom mannens agerande, säger chefsrådman Patrik Alm, rättens ordförande.

Nacka tingsrätt anser det heller inte klarlagt hur Halas liv i Sverige såg ut och om det var så isolerat som hennes släktingar och åklagaren menat. Två av nämndemännen är dock skiljaktiga och menar att det är klarlagt att Hala hölls isolerad och övervakades och att det förelåg ett hedersmotiv.

Hussein själv har hela tiden nekat till åklagarens beskrivning av hur Halas liv såg ut.

– Vi har aldrig haft konflikter. Hon var lycklig och jag var lycklig. Jag har aldrig någonsin övervakat min älskade fru. Vi har aldrig någonsin diskuterat skilsmässa.

Han menar att även om hustrun var religiös så är han själv inte det, att de levde som en vanlig familj och att åklagarens teori om heder och gamla normer är fel.

Halas tre barn omhändertogs efter mordet. Var de slutligen kommer att hamna vet ingen säkert än.

I lägenheten där Hala bodde med sin familj hade maken monterat upp övervakningskameror. Vid ett tillfälle när Hala talade med sin syster i ett videosamtal skrev hon en lapp som hon visade upp för systern. På den lappen stod det att hon var övervakad.

ANNONS