Här blir det en vit första advent

Uppdaterad 2021-11-28 | Publicerad 2021-11-27

I morgon har det redan blivit dags för första advent och på många håll i Sverige vaknade människor upp till ett snötäckt vinterlandskap.

Men hur snötäcket kommer ligga under första advent skiljer sig i landet.

Vintern slår till lagom till första advent med snö på flera håll i landet. I Göteborg, Borås, Västervik och Jönköping har det snöat rejält under natten och morgonen. Till och med i Skåne vaknade flera upp till ett vitt snötäcke. Men de kan inte räkna med en vit advent.

– Tyvärr blir det mest regn för Skånes del. Snön som kom i morse har töat bort, kanske ligger det kvar i lite högre terräng. Det gäller också för hela Blekinge och Halland, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

Men upp över norra Götaland snöar det en hel del och kommer att fortsätta hela dagen, kvällen och delvis även under morgondagen, enligt Luhr.

– Vi har också ett snöområde som berör de norra delarna av Småland och de sydliga delarna av Östergötland. Man kan räkna med en dryga 10 centimeter i Vimmerbytrakterna – som kommer ligga kvar även under morgondagen.

SMHI har utfärdat en gul varning med anledning av snöfall för Bohuslän samt syd och sydväst om Vänern.

– Snöområdet ligger som en triangel mellan Jönköping, Göteborg och Uddevalla. Det kommer snöa mycket under dagen och man får ta det lugnt i trafiken.

Mikael Luhr säger att det troligtvis kommer att ligga kvar även under första advent eftersom det ska vara minusgrader i området under natten.

Det blir vinter på flera ställen runt om i landet lagom till advent.

Här blir det en vit advent

Hur snötäcket kommer ligga under första advent skiljer sig i landet.

– Från Jämtland, Västernorrland och vidare norrut kommer det ligga minst 5–10 centimeter snö på första advent. I Lapplandsfjällen ligger det ungefär en halv meter redan.

I Gävleborgslän och i Dalarna är det i dag ganska skralt med snö, men även de kan få en vit första advent. Längre söderut får man räkna med att snön dröjer lite.

– I Svealand, förutom i Dalarna, uteblir snön. Det såg tidigare ut som att Stockholmstrakterna kunde få lite snö men det är inte lika troligt nu längre. Skåne kan inte heller räkna med en vit advent.

Stormen Arwen ger snö till andra advent

Men de som inte får snö i morgon kan åtminstone trösta sig med ett soligt advent.

Stormen Arwen som dragit in över Storbritannien drar med sig kall luft från Arktis vilket gör att Sverige kommer att få en kall och snöig nästa vecka.

– Själva stormen kommer dra vidare ner över Sydeuropa och resterna från den kommer inte att drabba Sverige. Stormen kommer däremot medföra att kalluften stannar till andra advent och det kommer då vara mer snö i landet och på fler håll – även i söder, säger Mikael Luhr.

Rimfrost på rutan.

Följ ämnen i artikeln