Nya mutationen omikron oroar – reaktioner världen över

EU:s uppmaning: Stoppa flygtrafiken

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2021-11-26

Beskedet om den nya muterade omicron har väckt dramatiska reaktioner världen över.

Världens börser har gått rakt nedåt och EU-kommissionen rekommenderar alla sina medlemsländer att stoppa flyg från flera länder i södra Afrika.

Den nya varianten B.1.1.529, som WHO gett namnet omikron, upptäcktes först i Sydafrika och hittills har 100 fall av den bekräftats. Även i Botswana, Hongkong, Israel och Belgien har man bekräftat fall.

Omikron klassas av WHO som ”orosvariant” och befaras vara mer smittsam än de tidigare och har kallats ”den värsta varianten någonsin”, av Storbritanniens hälsominister.

Storbritannien och Israel beslutade under gårdagen om flygstopp och skärpta reserestriktioner från Sydafrika och flera andra afrikanska länder. Under fredagen har ännu fler länder, bland andra Italien, Frankrike och Tjeckien, följt efter.

USA stoppar alla flyg från Sydafrika och ytterligare sju länder, rapporterar New York Times.

I Norge införs karantän för resande från flera afrikanska länder.

Flera länder har meddelat att de förbjuder flyg från Sydafrika och fem andra södra afrikanska länder efter upptäckten av den nya coronamutationen Omikron. På Londons flygplats Heathrow visar flygplatsens skärmar inställda flyg från Sydafrika. På flygplatsen i Johannesburg väntar uppgivna resenärer på besked under fredagen.

Världens börser har fallit tungt efter beskedet om varianten, och av de nya restriktionerna. Stockholmsbörsen backade kraftigt och i Oslo hade börsen sin värsta dag på hela året. Även i USA sjönk börsen vid öppning.

”Arbetar med frågan”

Under eftermiddagen kom EU-kommissionen med en rekommendation till alla medlemsländer om att stoppa flyg till och från flera länder i södra Afrika: Botswana, Sydafrika, Lesotho, Moçambique, Eswatini (Swaziland), Namibia och Zimbabwe.

Aftonbladet har varit kontakt med infrastrukturminister Tomas Eneroths pressekreterare. Hon säger att regeringskansliet arbetat tillsammans med Transportstyrelsen och Folkhälsomyndigheten i frågan.

”Just nu berörs inte Sverige av det tillfälliga flygstoppet eftersom vi inte har några direktflyg till eller från de aktuella länderna. Men vi följer frågan noga”, skriver hon i ett sms.

Varnar för reserestriktioner

Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsen, tror att svenskar som befinner sig på resa i regionen ändå kan räkna med att det blir svårare att ta sig hem. Han varnar också för att länder kan införa andra reserestriktioner som kan påverka resandet.

– Innan pandemin var den här typen av stopp ovanliga, men det har uppstått en flora av olika rekommendationer i samband med att stater vill skydda sig från olika virusvarianter, säger han.

Backpackers oroade

Svenska Sidney Tre, 45, är just ni på plats i Kapstaden i Sydafrika. Han säger att oron för den nya varianten och covidsmittan inte är särskilt stor i staden. Men många europeiska backpackers och turister har oroats av flygstoppsbeskedet.

– Många är oroliga över hur de ska ta sig tillbaka och att man riskerar att bli fast här. Många sitter med mobiler och laptops och försöker boka om sina biljetter, berättar han.

Sidney Tre, 45, befinner sig i Kapstaden. Enligt honom känner man inte av någon större oro för den nya coronavarianten omikron i staden, däremot finns en viss oro bland turister som undrar om de kommer att kunna lämna landet nu när EU uppmanar till flygstopp.

Ann Linde (S), utrikesminister, kommenterade förslaget om flygstopp tidigare under fredagen och påminde svenskar om att det är förenat med risker att resa under pandemin.

– Det är som jag har sagt hela tiden. Man måste vara oerhört noga med att se vad det är för regler som gäller. Res inte utan att ta reda på vad som gäller för att resa ut och utan att veta att du kan komma hem.

”Svenskar har slappnat av”

Hon varnar för ett snabbt förändrat läge i många länder i takt med att smittan ökar igen.

– Det känns lite som att vi svenskar slappnat av lite. Det gäller att vara på tå, säger hon.

Svenskar som riskerar att fastna utomlands kan inte räkna med hjälp från UD.

– I princip inte. Den stora evakuering som vi gjorde i början, då visste inte folk vad som gällde och fastnade i hela världen. Nu är det välkänt hur läget är så nu ligger ansvaret på resenärer, man kan inte få hjälp från UD.

Sidney Tre har sin hembiljett bokad om två veckor, men förbereder sig på att han kan bli kvar längre.

– Det blir kanske kännbart med dyrare biljetter, och det kan bli krångligt. Man kanske bara får vara kvar och se hur det blir framöver.

Därför muterar coronaviruset.

Bekräftat antal smittade och döda i världen

Internationella siffror är från Johns Hopkins University, CSSE, och de svenska siffrorna är från Folkhälsomyndigheten. Kartan uppdateras dagligen.