Aftonbladets utrikesreporter chattade om gränskaoset mellan Polen och Belarus

Publicerad 2021-11-13

Aftonbladets team är på plats i Polen och bevakar det spända läget som uppstått vid gränsen mot Belarus.

Tusentals migranter har lockats av diktatorn Aleksandr Lukasjenko med löftet att få ta sig in i EU, men Polen har stängt gränsen och skickar tillbaka de flesta som lyckas ta sig in.

Hur har krisen uppstått? Vad ska hända med människorna som är fast vid gränsen? Vad gör EU? Aftonbladets utrikesreporter Nivette Dawod svarade på läsarnas frågor.

  • 13 nov 2021

    Vet man om Belarus fortfarande släpper in n y a flyktingar? Det EU är rädd för antar jag är att om Polen öppnar upp så kommer 100 000 tals följa efter.

    Anna

    Hej Anna,

    bland annat Polen uppger att Belarus fortfarande släpper fram nya flyktingar och migranter till gränsen.

    EU vill inte ha en upprepning av den kris som uppstod 2015, då hundratusentals människor tog sig till EU-ländernas gränser för att söka asyl. I det här fallet handlar det (än så länge) inte om lika många människor.

    Det rapporteras om tiotusentals som sedan i våras tagit sig till Belarus för att sedan försöka ta sig till EU.

    Men principen är det som betonas här: Att Belarus försöker pressa EU, som infört sanktioner mot diktaturen, genom att använda migranter som mänskliga sköldar.

    Nivette Dawod
  • 13 nov 2021

    Polen har all rätt att försvara sin gräns mot diktaturen i öst. Hoppas EU ger allt stöd till Polen för att hålla flyktingarna på Belarus sida om gränsen och pressa Lulasjenko så hårt så han antingen erbjuder dom asyl själv eller flyger tillbaka dom till sina hemländer.

    Maria

    Hej Maria,

    den inställningen har också EU, alltså att Polen har rätt att försvara sin gräns mot det man kallar ett hybridkrig från Belarus sida, där migranter används som mänskliga sköldar.

    Nivette Dawod
  • 13 nov 2021

    Risken för ett gränskrig ökar. Eller tänker jag fel ?

    Peter Östberg

    Hej Peter,

    så säger även flera grannländer till Belarus, som Estland, Lettland och Litauen. Ukraina har, enligt nyhetsbyrån Reuters, stationerat fler soldater för att förstärka vid gränsen mot Belarus.

    Nivette Dawod
  • 13 nov 2021

    Finns det några hjälporganisationer på plats?

    Jakob

    Hej Jakob,

    det finns flera hjälporganisationer i Polen, men som jag nämnde tidigare får dessa inte ta sig in i undantagszonen som löper längs gränsen. De blir oftast kontaktade i ett senare skede, av lokalbefolkning som möter migranter som har lyckats ta sig in i Polen. De representanter från hjälporganisationer som jag talat med här är mycket frustrerade över detta, och starkt kritiska till att Polen infört undantagszonen.

    Nivette Dawod