”Det kändes som en käftsmäll”

Uppdaterad 2022-05-13 | Publicerad 2022-05-04

WASHINGTON DC. Tusentals protesterade utanför Högsta domstolen i natt, efter avslöjandet om att domarna kan vara på väg att häva den amerikanska abortgarantin.

20-åriga Carrie MacDonald grät först av chock – nu använder hon sin ilska som bränsle.

– Det kändes som en käftsmäll, säger hon.

”Min kropp, mitt val”, skanderar folkmassan utanför Högsta domstolen.

Carrie MacDonald stämmer in i slagorden längst framme vid kravallstaketet tillsammans med sina vänner.

Hon kunde knappt tro att det var sant när pushnotiserna trillade in på mobilen under natten mot tisdag, om att ett läckt utkast avslöjar Högsta domstolens domare är redo att riva upp amerikaners grundlagsskyddade rätt till abort.

Chock, och misstro – sedan vrede. Hon är rosenrasande, konstaterar hon.

– Jag är här för att kanalisera den ilskan, och för att slåss för mina rättigheter, säger Carrie MacDonald.

– Andra länder verkar göra framsteg i jämställdhetsfrågor – och vårt land backar? Vi tänker inte låta det ske.

Därför tänker hon fortsätta protestera varje dag. Så länge det krävs, tills dess att aborträtten kan garanteras i hela landet.

– De säger att vi lever i ett fritt land. Men om du fråntar mig rätten att bestämma vad jag ska göra med min egen kropp? Det är den mest grundläggande rätten av alla. De flesta känner någon som gjort en abort. Så detta påverkar varenda en – alla borde vara ursinniga.

Carrie Macdonald, 20,  grät först när hon fick höra att aborträtten är hotad. Nu är hon mest arg.

”Var är Joe?”

Läckan av HD-dokumenten utlöste en protestvåg i USA under tisdagen. Från kust till kust: I New York, Chicago, Denver, Atlanta, Los Angeles.

I huvudstaden tar 36-åriga Renee Bracey Sherman över mikrofonen, just när solen håller på att gå ner. Hennes ord ekar över torget mellan Högsta domstolen och kongressbyggnaden.

– Jag vet att Joe Biden vill ha en high five, men var fan är han just nu?, säger hon, och får jubel till svar.

– Var är alla demokrater som vi röstade på, som lovade att detta inte skulle ske?

I kör börjar samlingen upprepa orden ”Var är Joe?”.

Under tisdagen kommenterade president Biden det läckta HD-utkastet, som först publicerades av politiksajten Politico, i ett skriftligt uttalande. Han uppmanade väljare att utse representanter i delstaterna som ställer sig bakom rätten till abort när USA går till mellanårsval i november.

– Det var i princip första gången han vågade nämna ordet ”abort”. Bitch, du är sen!, ropar Renee Bracey Sherman i riktning mot Vita huset.

För henne är det personligt. Som 19-åring var hon fast i en destruktiv relation, och blev gravid. Aborten blev hennes räddning, berättar hon.

– Och tänk, min abortklinik låg 15 minuter hemifrån. Så är det inte för många i USA i dag. De tvingas lämna sin delstat och resa tusentals kilometer. Men vi förtjänar tillgång till aborter. När som helst, oavsett orsak. Det är det vi är här för att kräva.

Läckta dokument endast första utkast

Enligt det läckta HD-utkastet vill en majoritet av domarna omkullkasta den epokgörande domen från 1973 som kallas ”Roe mot Wade, som garanterar att kvinnor kan göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

Dokumentet är endast ett första utkast och kan komma att ändras innan domstolen offentliggör beslutet, troligtvis i slutet av juni eller i början av juli.

Om HD häver abortgarantin innebär det inte att rätten till abort avskaffas överallt i USA. Men makten hamnar istället hos delstaterna. Runt hälften av landets delstater skulle sannolikt totalförbjuda aborter eller strama åt abortlagarna.

På plats vid protesten utanför Högsta domstolen i DC syns endast ett fåtal abortmotståndare. Deras stridsrop, om att ”bebisars liv är värdefulla enligt Gud”, drunknar i sorlet.

Flera av förespråkarna för fri abort viftar ståltrådsgalgar i luften. En symbol för illegala aborter, som en påminnelse från förr, när desperata kvinnor använde galgar för att avsluta en graviditet.

Demonstranten Diana Bruce, 50, säger att hon har familjemedlemmar som på 60-talet tvingades göra liknande livsfarliga aborter. På ett lägenhetsgolv.

– Jag har hört deras berättelser. Och det är fruktansvärt. Jag är tacksam över att de överlevde och kunde berätta hur det var, säger hon.

– Kvinnor har alltid gjort aborter, så är det bara. Det kommer inte upphöra bara för att de stiftar nya lagar.

Hon tänker också på sina barn, sin 20-åriga dotter och 18-årige son, och känner det är värt att kämpa för aborträttigheter för deras skull.

– Samtidigt har vi tur som bor i DC. Här kommer aborter sannolikt fortsatt finnas tillgängliga. Vi kommer istället få kämpa för att att välkomna personer från övriga landet som behöver göra aborter, om detta förverkligas.

20-åriga Carrie MacDonald är inne på samma spår. Hon hoppas att en tsunami av protester kan påverka domstolens beslut innan det slutgiltiga HD-avgörandet offentliggörs inom två månader.

– Är jag cyniker? Ja. Men jag måste bibehålla hoppet. VI måste slåss nu.

Följ ämnen i artikeln