Ebba Busch: Annie Lööf är besatt av att alla ska komma överens

Uppdaterad 2022-02-08 | Publicerad 2022-02-07

Annie Lööf rök ihop med sina gamla allianskompisar om energipolitiken.

Hon anklagade Ulf Kristersson för att inte vilja lösa frågan – men fick direkt mothugg från Ebba Busch.

– Annie Lööf är så besatt av att alla ska komma överens, sa KD-ledaren.

Frågan om Sverige ska satsa på ny kärnkraft ledde till vilda diskussioner i kvällens partiledardebatt i TV4. Högeroppositionen skrev i dag en gemensam artikel om behovet på satsningar.

– Låt oss förstå varför vi fått högra elpriser, vi har lagt ner kärnkraften. Om vi ska ha permanent el så måste kärnkraften byggas ut, sa Kristersson i debatten.

Statsminister Magdalena Andersson (S) sa bland annat att Frankrike, som har mest kärnkraft i EU, har haft betydligt högre elpriser än Sverige.

C-ledaren Annie Lööf uppmanade partierna att komma överens i frågan. Hon vill se en ny energiuppgörelse där kärnkraften diskuteras.

– När jag lyssnar på Ulf Kristersson nu så hör jag att han inte vill lösa den här frågan. Han vill ju ha den till valaffischer och driva valkampanj på, sa Annie Lööf

Uttalandet fick Ebba Busch att reagera:

– Annie Lööf är så besatt av att alla ska komma överens att hon är beredd att stötta en politik som innebär att vi är överens om att slå ut vår egen befolkning, sa Ebba Busch och syftade på stigande bränsle- och energipriser.

Tidigare under debatten påtalade Ebba Busch hur dyr elen blivit och hur hårt det slår mot familjers ekonomi.

– Det är dyrt att tanka bilen, det är dyrt att värma huset. Och nu varslar exempelvis Scan om att man har fått 25 procent upp i transport- och drivmedelspriser, 80 till 90 procent upp i elkostnader. Och vad Mamma Scan då säger är att vi också riskerar att få en situation där falukorv och köttbullar blir alldeles för dyrt. Det behöver inte vara så här. Magdalena Andersson och Annie Lööf har fört en kärnkraftspolitik men också en drivsmedelsprispolitik som har gjort att det har blivit så här.