Ordkriget mellan SKR och FHM: Dålig framförhållning

Uppdaterad 2021-10-29 | Publicerad 2021-10-28

Folkhälsomyndigheten svarar nu på SKR:s kritik kring planeringen av den tredje dosen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att de varit tydliga, men Emma Spak, chef på SKR, står fast vid sina ord.

– Ju mer framförhållning desto större chans för regionerna att kunna lägga upp en bra plan, säger hon.

Dålig framförhållning och brist på tydliga besked.

Efter att Folkhälsomyndigheten i går kom med beskedet om att alla svenskar ska få en tredje dos vaccin riktades kritik mot myndigheten från flera håll.

– Regionerna kan inte agera på det som sägs på en presskonferens, utan regionerna agerar på de rekommendationer som kommer från myndigheterna, sa Emma Spak, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner (SKR) till Sveriges Radio.

Dålig framförhållning

Folkhälsomyndigheten meddelade att alla över 65 år, samt de som jobbar inom hemtjänst eller på särskilda boenden för äldre ska börja vaccineras med en tredje dos från och med måndag.

När övriga svenskar ska få en tredje dos bollade generaldirektör Johan Carlson över till regionerna.

– Det är för tidigt att säga, det beror på i vilken takt som regionerna kan hantera detta, sa generaldirektören på presskonferensen.

Snabbt kom kritik från SKR mot planeringen. Arbetsgivarorganisationen menar att en avgörande förutsättning för att vaccinationsarbetet ska fungera är god framförhållning och tydliga besked – någonting Emma Spak ansåg att Folkhälsomyndigheten inte levererade.

– När stora grupper ska vaccineras samtidigt behöver lokaler, personal och utrustning finnas på plats och regionerna behöver kommunicera med invånarna i god tid. Därför är det viktigt med god framförhållning från myndigheterna, sa hon då.

 Emma Spak, chef på SKR.

Otydig kommunikation genom pandemin

På torsdagens pressträff slog Anders Tegnell tillbaka mot kritiken.

– Jag förstår att man vill ha så lång framförhållning som möjligt, men det finns inte möjlighet att ha en lång framförhållning när vi rör oss inom ett område där det inte finns någon kunskap, säger han.

Han anser att FHM har varit tydliga. Men Emma Spak står fast vid sin kritik.

– Vi har en bra dialog med myndigheterna, men vårt medskick är fortfarande att ju snabbare regionerna kan få besked om när de ska börja med ytterligare grupper, desto bättre planering kan genomföras, säger hon.

Under pandemin har myndigheten och SKR haft ett bra samarbete till stor del, menar hon, men det finns också brister.

– Det finns tillfällen när det blir otydlighet i beskeden, och då anser vi att det är viktigt att poängtera det, så vi kan reda ut begreppen. Det är viktigt för att stödja våra medlemmar som ska utföra arbetet.

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Läkarförbundet: ”Ingen brist på vaccin”

Dessutom riktar Sveriges läkarförbund kritik mot Folkhälsomyndighetens prioriteringar. De tycker att även deras medlemmar borde få en tredje dos så snart som möjligt, för många av dem har det redan gått ett halvår sedan den andra dosen.

– Hälso- och sjukvårdspersonalen står inte bara i första linjen med en ständigt närvarande risk för smitta, utan behandlar också de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka. Vi måste kunna vaccinera 65+ och vårdpersonalen parallellt, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Hon instämmer även i kritiken från SKR och önskar en tydligare styrning från staten.

– Det ska inte spela roll vilket postnummer man har om man vaccineras nu eller flera veckor framåt. Vi hade önskat en tydligare styrning och ansvarstagande från nationell nivå, säger Sofia Rydgren Stale.

Anders Tegnell svarar att hälso- och sjukvårdspersonal kommer vara prioriterade i framtiden.

– De kommer definitivt prioriteras, men inte i det här läget, säger han.

ANNONS