Sandstorm slår till mot Europa: ”Aldrig sett något liknande”

Uppdaterad 2022-03-17 | Publicerad 2022-03-16

Sand från Saharaöknen har blåst in över Spanien.

Människor i stora delar av Europa fick ett chockerande uppvaknande efter att himlen färgats mystiskt rödbrun under onsdagen.

En kraftig sandstorm från Saharaöknen har dragit in över kontinenten och i Spanien varnar regeringen för farliga partiklar.

– Det såg helt förfärligt ut, säger Tord Westlund som är på plats i Almeria.

Efterdyningarna från en stor sandstorm i Saharaöknen har slagit till mot Spanien och andra delar av Europa. Städarbetare i bland annat Paris, London och Belgrad fick under onsdagen arbeta extra med att ta bort smuts och damm som fallit över bilar och byggnader.

Redan under tisdagen uppmärksammades det att damm från sandstormen tagit sig över Medelhavet och upp till delar av Europa. Enligt EU:s väderlekscentrum ”Copernicus Atmosphere Monitoring Service” har de stora massorna av damm orsakat sämre luftkvalitet i stora delar av Spanien, Portugal och Frankrike.

Kan nå Island

Spaniens nationella vädertjänst beskriver händelsen som ”något utöver det vanliga”.

– Det här är en intensiv händelse, men den här typen av händelser inträffar vanligtvis en eller två gånger om året, normalt i februari eller mars, när ett lågtryck över Algeriet och Tunisien samlar damm och för det norrut till Europa. Dammet kan nå Storbritannien eller till och med Island, som det gjorde förra året, säger Carlos Perez Garcia, forskare vid Barcelona Supercomputing Center, till nyhetsbyrån AP.

Så här ser en vanlig dag ut vid Roquetas del mar i Spanien.

Under onsdagen kallade Spaniens hälsodepartement sandstormen för en nödsituation och uppmanar människor att stanna inomhus för att undvika att andas in partiklar.

”Varenda bil hade samma färg”

Tord Westlund, tidigare medarbetare på Aftonbladet är just nu på plats i Almeria i södra Spanien och fick en chock när han vaknade till en röd himmel under tisdagsmorgonen.

– Det här har man aldrig varit med om tidigare. Jag stod och tittade ut över hotellet och såg att allt var brunt. Varenda bil här hade samma färg. Jag har aldrig sett något liknande, säger han.

Sanden från Sahara har även nått huvudstaden Madrid.

Redan under natten till tisdagen uppmärksammade Tord Westlund att det blåste kraftigt utanför hotellrummet.

– När jag vaknade var allt bara brunt. Det gick inte att gå ut på balkongen, det såg helt förfärligt ut. Jag började bara skratta, säger han.

Luften klarnar lite i taget

Människorna i området som Tord Westlund pratat med är lika chockade.

– En kvinna som jobbar här berättade att hon aldrig varit med om något liknande. Tidigare har de endast haft lättare sandstormar här, säger han.

Enligt Spaniens vädertjänst beräknas de största mängderna damm samlas under onsdagen.

”Luften kommer sedan att börja klarna lite i taget, även om den del damm når Kanarieöarna under helgen, säger vädertjänstens talesperson Ruben del Campo till AP.

Följ ämnen i artikeln