Johanna, 33, vittnade om covidpass-fusk på AIK-match: ”Förbannad”

”Jag hade kunnat visa upp vad som helst, känns det som”

Publicerad 2021-12-05

När Johanna, 33, gick in på AIK-matchen på Friends arena såg hon att publikvärdarna inte krävde legitimation i samband med kontrollen av covidpass.

Hon är besviken på att arrangörerna inte tog sitt ansvar för smittspridningen.

– Jag blir faktiskt arg och förbannad. Hälsan borde gå först, säger hon.

 

CHATT: Virologen Niklas Arnberg svarade på läsarnas frågor

I god tid innan AIK-matchen på Friends arena hade Johanna, 33, sett till att hon hade sitt vaccinationsbevis redo.

Aftonbladet var på plats på lördagens match och såg ett tjugotal personer komma in utan att visa legitimation i samband med kontrollen av covidpasset.

Johanna kom till arenan ungefär en timme innan start, för att hon skulle hinna in innan matchstart. När hon närmade sig ingången efter en lång kö tyckte hon att publikvärdarna såg stressade ut, vilket fångade hennes uppmärksamhet.

– Jag trodde någonting hade hänt eller var fel. Men sedan såg jag att de var stressade över att det var mycket folk, säger hon.

Men sedan märkte hon att värdarna vid hennes ingång inte bad om legitimation när covidbevisen kontrollerades, utan tittade endast snabbt på mobilskärmarna.

– De sa bara: ”Du är okej, du är okej, du är okej.” Ingen kollade legitimation, och knappt mobilen heller. Jag hade kunnat visa upp vad som helst, känns det som.

AIK: ”Informationen förmedlades bra”

I torsdags kommunicerade AIK att väderförhållandena gjorde att taket på Friends arena var tvunget att vara på. Det gjorde i sin tur att arrangemanget omfattades av krav på vaccinpass, då det räknades som att vara inomhus.

”Jag kände mig väldigt otrygg inne på matchen. Det var så dålig kontroll, och man står så tätt ihop”, säger Johanna till Aftonbladet.

– Vad vi vet så har evenemanget på det hela fungerat väl. Vi har haft dryga 300 personer som arbetat och den feedback vi har fått är från matchdelegaten som var med vid utsättningen av personal. Det vi fick till oss var att informationen förmedlads bra, skriver Fredrik Söderberg, tillförordnad klubbdirektör för AIK, i ett sms.

Länsstyrelsens tillsynshandläggare Moa Karlsson under en kontroll av ett gym i Stockholm i januari.

Länsstyrelsen: ”Kan bidra till smittspridning”

Länsstyrelsen har haft kontakt med AIK inför matchen, och riktar kritik mot att tillsynen har brustit.

– Det är absolut inte bra. För att systemet ska funka måste man följa de regler som finns, annars kan man ju inte veta att det är en vaccinerad person som går in, säger Moa Karlsson, operativt ansvarig för länsstyrelsens pandemitillsyn i Stockholm.

Kön utanför Friends arena.

Arrangören ska se till att att rätt person visar upp vaccinbeviset, vilket endast kan göras med hjälp av legitimation. Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, har dessutom tagit fram en app som arrangören kan använda för att se till att vaccinationsbeviset är giltigt.

Moa Karlsson befarar att det kan komma fler restriktioner om inte arrangörer är noga med sitt uppdrag att följa rekommendationerna.

– Om 30 000 personer samlas och ett visst antal inte är vaccinerade, så kan ju fler såklart bli smittade.

Vad det gäller länsstyrelsens kritik säger Fredrik Söderberg att de inte inkommit med några synpunkter till AIK, vare sig beröm eller kritik.

– Vi har ingen annan åsikt än Länsstyrelsen om vilka direktiv som gäller.

Besökare visar upp sina QR-koder.

Johanna: ”Kändes otryggt”

Johanna tycker att det känns som att klubben prioriterade att alla kom in i tid till matchstart, snarare än att kontrollera att alla var vaccinerade.

Hon tyckte det kändes otryggt att det inte blev så, vilket förstörde matchen för henne.

– När de skiter i att kolla vaccinationspassen vet ju inte jag om jag står bredvid någon som är ovaccinerad. Då riskerar ju jag att bli smittad.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln