Rysk attack mot barnsjukhus – kvinnor och barn begravda i spillrorna

Uppdaterad 2022-03-10 | Publicerad 2022-03-09

Ett barnsjukhus i Mariupol har träffats av en rysk robotattack under onsdagseftermiddagen, rapporterar Sky News.

Flera kvinnor och barn ska vara fast under den beskjutna byggnaden, twittrar Ukrainas president Zelenskyj.

Samtidigt träffade Vladimir Putin Rysslands barnrättskommitté i Moskva.

Följ ämnen
Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj delade en video på Twitter där man kan se förödelsen efter att en rysk robot träffat ett barnsjukhus och förlossningsklinik i Mariupol.

”Hur länge till ska världen ignorera terrorn? Stäng himlen nu! Stoppa dödandet!”, skriver han.

En video från Mariupols kommunfullmäktige visar sjukhuset i den belägrade ukrainska hamnstaden efter onsdagens ryska robotattack. Barnsjukhuset och förlossningsavdelningen ska vara totalförstörda, uppger ukrainska tjänstemän.

Samtidigt som beskjutningen ägde rum träffade Vladimir Putin Rysslands barnrättskommitté i Moskva. Han diskuterade tillsammans med kommittén om hur de kan ändra de ryska lagarna så att ryssar tillåts att adoptera ukrainska föräldralösa barn, rapporterar The Daily Mail.

– Detta är extraordinära omständigheter och jag anser inte att vi ska behöva ta hänsyn till byråkratiska förseningar, utan vi måste se till barnens bästa, sa han under mötet, säger Vladimir Putin.

”Kolossal förstörelse”

Den ukrainska riksdagsledamoten Dmytro Gurin har också delat videon av barnsjukhuset på Twitter.

”Förstörelsen är kolossal”, skriver han.

Enligt Sky News ska 17 kvinnor ha skadats i attacken. Minst en av de 17 kvinnorna ska ha varit mitt i värkarbete när förlossningskliniken besköts. Det är fortfarande oklart om någon dött i attacken. Inga barn har bekräftats skadade.

”Moraliskt förkastligt”

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har kommenterat attacken.

”Det finns få saker som är så moraliskt förkastligt som att utsätta sårbara och försvarslösa. Storbritannien undersöker hur man kan stötta Ukraina för att försvara sig mot luftattacker och vi kommer att hålla Putin ansvarig för sina hemska brott”, skriver han.

Röda korset har beskrivit läget med beskjutningar av staden som ”apokalyptisk”. Mariupols borgmästare uppskattar att 1 200 av stadens invånare mist livet i det pågående kriget.

Mariupol today: attack by Russian troops on maternity hospital
https://t.co/DElgfIknZA
Över 1 200 civila ska ha dödats i de ryska attackerna mot Mariupol. Den humanitära situationen i Mariupo beskrivs som ”katastrofal” av personal från Läkare utan gränser som är på plats. Den här bilden är från tidigare i veckan när pappa Fedor och mamma Marina sprang in på sjukhuset med sin 18 månader gamla son Kirill i famnen – svårt skadad. Hans liv gick inte att rädda.

ANNONS