Mysteriet kring massiva fiskdöden tätnar: ”Katastrof”

Publicerad 2022-08-14

Minst tio ton fisk har dödats av ett okänt giftigt ämne som förorenat hundratals kilometer av floden Oder.

Polens premiärminister har nu utlyst en belöning på 2,2 miljoner kronor i jakten på ansvariga.

– Omfattningen av fiskdöden är chockerande, säger den tyska miljöministern Alex Vogel.

Tio ton fisk har dött en mystisk död i floden Oder som rinner genom Tyskland och Polen. Ländernas myndigheter undersöker nu vad som ligger bakom massdöden, skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt BBC har tusentals döda fiskar flutit upp till ytan över flera hundra kilometer av floden.

– Det är en miljökatastrof av aldrig tidigare skådad omfattning, säger Annekathrin Hoppe, borgmästare i staden Schwedt som ligger vid floden.

Hundratals volontärer arbetar just nu med att ta bort döda fiskar från floden. Omfattande utredningar pågår just nu i både Polen och Tyskland. Ännu finns ingen förklaring till vad som hänt.

I ett tidigt skede trodde länderna att höga halter av kvicksilver var orsaken. Tester visade dock att så inte var fallet.

Misstänker kemiskt avfall

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sa under fredagen att ”stora mängder kemiskt avfall” förmodligen har dumpats i floden. Enligt honom kan det ta åratal innan floden återhämtar sig.

Premiärministern har också lovar en miljon zloty (2,2 miljoner svenska kronor) till den som hjälper till att hitta de ansvariga.

Polska polisen i området Zachodniopomorska patrullerar just nu i området för att informera människor om faran samt att se till att förbudet mot att bada i floden följs.

”Det är en miljökatastrof av aldrig tidigare skådad omfattning”, säger borgmästaren i en av städerna vid floden.

”Chockerande”

I Tyskland har myndigheterna varnat människor för att fiska i eller använda vattnet från närliggande vattendrag.

– Omfattningen av fiskdöden är chockerande. Det här är ett slag mot ett vatten av stort ekologiskt värde, som förmodligen inte kommer att återhämta sig på länge, säger Alex Vogel, miljöminister för delstaten Brandenburg enligt nyhetsbyrån.

Floder Oder rinner från Tjeckien och genom Polen och Tyskland innan den rinner ut i Östersjön.

Följ ämnen i artikeln