Det kan vara riskfyllt att flyga efter corona

Johan Carlson: Rådgör med läkare innan du flyger – om du haft allvarlig covid-19

Publicerad 2020-07-10

De som varit svårt sjuka i covid-19 uppmanas att ta kontakt med läkare innan flygresa.

Det är SOS International som varnar för att nedsatt lungfunktion kan orsaka besvär.

– Luften i ett flygplan innehåller lite mindre syre än den på marken, säger skadechefen Ola Magnevall till SR Ekot.

Assistansorganisationen SOS International, som reglerar skador som skett utomlands, uppmanar den som varit svårt sjuk att kontakta läkare före exempelvis en semesterresa.

– Det finns preliminära resultat från forskning som visar att de som varit allvarligt sjuka i covid-19 kan få långvariga skador på lungorna. Lungfunktionen kan vara nedsatt även efter att man har tillfrisknat, säger skadechefen Ola Magnevall till SR Ekot.

Flygvärdinna med munskydd och plasthandskar ombord på planet.

Kontaktar man först en läkare för en så kallad medicinsk förhandsbedömning kan man kontrollera om man fått långvariga skador på lungorna, eller om det går att flyga och att reseförsäkringen gäller.

– Luften i ett flygplan innehåller lite mindre syre än den på marken. Det är inget man märker om man har normal lungfunktion. Men om den är nedsatt kan man få besvär när mängden syre i blodet sjunker, säger Ola Magnevall.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson delar bilden att man ska rådgöra med en läkare innan en flygresa om man har varit allvarligt sjuk. Har man haft lindrig sjukdom behövs det inte.

– Att måttliga eller lindriga fall av covid-19 skulle ge långvarig lungfunktionsnedsättning har vi inte fått några rapporter om, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, till SR Ekot.

PODD Om rehabilitering efter corona

Hur går det egentligen till? Vad vet vi – och vad vet vi inte?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen