Publicerad:
Uppdaterad:

Extrainsatt möte efter misstankar om valfusk

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jorge Saenz/AP/TT
Presidentkandidaten Carlos Mesa.

Det bolivianska presidentvalet misstänks vara utsatt för valfusk efter att siffrorna för den sittande presidenten Evo Morales och huvudutmanaren Carlos Mesa drastiskt förändrades över en natt.

På onsdag har officiella valobservatörer kallat till ett extrainsatt möte.

Med nästan 84 procent av rösterna räknade verkar det krävas en andra valomgång för att kora landets nästa president i vad som ser ut att vara ett jämnt val.

Samtidigt kastar misstankarna om valfusk en lång skugga över presidentvalet i det sydamerikanska landet. Misstankar som dessutom har framkallat stora protester och demonstrationer runtom i landet.

På onsdag kommer valobservatörer från den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS att hålla ett extramöte med anledning av misstankarna.

"OAS-delegationen uttrycker sin djupa oro och överraskning över den drastiska och svårförklarade förändringen i utvecklingen av de preliminära resultaten som framkom efter det att röstningen avslutades", heter det i ett uttalande från OAS.

De första valprognoserna visade på ett jämnt lopp mellan Morales och Mesa. Morales låg på 45 procent av rösterna medan Mesa hade 38, vilket skulle innebära en andra valomgång.

Men sedan gjorde valmyndigheten ett uppehåll på nästan 24 timmar i presentationen av den så kallade snabbräkningen. Och när nya siffror presenterades natten mot tisdagen, svensk tid, hade Morales tillräckligt många röster för att undvika en andra valomgång.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN