Polisen: Familjen på gården var inte fängslad

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Många frågor återstår kring den isolerade familjen i byn Ruinerwold.

Men den nederländska polisen tror inte längre att barnen hållits instängda på gården mot sin vilja, rapporterar tyska Focus.

Varför familjen bott avskilt på gården i nio år är ett mysterium. Den 25-årige man – äldst i en syskonskara på sex – som i söndags berättade för en lokal pubägare att familjen hållits inspärrade i ett hemligt utrymme verkar inte ha varit helt sanningsenlig.

– Det verkar inte som att de sex personerna varit fångar på gården, säger Gretje Hartstra, talesperson för polisen, till Focus.

Medieuppgifter och rykten gör gällande att familjen kan vara en sekt, men det är inget polisen kan bekräfta. Det är också oklart om de sex syskonen levde isolerade i det hemliga rum där polisen fann dem eller rörde sig runt på fastigheten.

1 av 6 | Foto: Stefan Jerrevång
Polisen har spärrat av och vaktar vägen upp till gården.

Oklar koppling till barnen

Den 58-årige finsnickaren Josef B greps i början av veckan misstänkt för olaga frihetsberövande.

Det är han som hyr huset och den ende i familjen som synts ute i samhället – ofta när han har åkt fram och tillbaka till sin verkstad i en gammal Volvo. Men det är inte utrett vad hans koppling är till barnen.

– Vi kan i nuläget inte bekräfta att mannen som levt tillsammans med barnen är deras far, säger Gretje Hartstra till Focus.

– De säger att de är en familj. Vi undersöker det. Vi har inga bevis än.

Aktiv på sociala medier

25-åringen i familjen har under hösten varit aktiv på sociala medier. Han har skrivit på Facebook om att han fått ett nytt jobb och lagt upp selfies och andra bilder.

På Instagram kan han ses sitta i yogaställning ute i naturen och på Facebook har han lagt upp en serie bilder från en nattlig promenad i Ruinerwold.

Han har också delat inlägg om klimatet och Greta Thunberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE