Häftiga bränder och kapad ström i Kalifornien

Gustav Sjöholm/TT

Uppdaterad 2019-11-04 | Publicerad 2019-10-12

Miljoner boende i Kalifornien drabbades av strömavbrott när elbolaget PG&E stängde av strömmen för att undvika skogsbränder.

Samtidigt har omkring 100 000 tvingats att fly sina hem undan häftiga bränder.

100 000 människor har evakuerats undan häftiga bränderna i norra San Fernandodalen i amerikanska Kalifornien. Låg luftfuktighet och häftiga vindar har förvärrat situationen.

En del människor struntade i den obligatoriska evakueringsordern, och stannade kvar i sina trädgårdar för att med trädgårdsslangar i hand försöka att skydda sina egendomar.

– De individerna satte inte bara sig själva i omedelbar fara, utan utsatte blåljuspersonal som polis och brandmän i farliga situationer eftersom de var tvungen att gå in och försöka att rädda dem, säger Los Angeles polischef Michel Moore till Los Angeles Times.

Omkring tusen brandmän, understödda av brandflygplan och -helikoptrar, sliter med att skapa begränsningslinjer och att skydda egendom.

Miljoner utan ström

Elbolaget PG&E stängde tidigare i veckan av strömmen för omkring 5,4 miljoner kunder i norra och centrala delar av Kalifornien. Allt för att undvika att nedblåsta kraftledningar ska orsaka bränder.

Det var just dåliga kraftledningar som låg bakom den dödligaste naturbranden på länge i Kalifornien, när 86 personer omkom och staden Paradise förstördes, förra året, liksom förödande bränder i vinregionen Napa året dessförinnan.

Kan dröja dagar

PG&E uppger att det ännu kan dröja dagar innan alla kunder fått sin ström tillbaka, och att återkommande strömavbrott kan vara något som hushållen får lära sig att leva med tills dess att kraftnätet är uppgraderat. Att PG&E ansökte om konkursskydd i början av året gör inte att processen går snabbare.

– Vi var inte tillräckligt förberedda. Vi ställdes inför ett val här om svårigheter för alla eller säkerhet, och då valde vi säkerhet, sade han bolagets vd Bill Johnson vid en presskonferens tidigare i veckan, enligt AFP.

Guvernören rasar

Men delstatens guvernör Gavin Newsom, som har förklarat nödtillstånd i de branddrabbade områdena, har ilsknat till över beskedet, som inte accepterar att utbredda strömavbrott är det nya normaltillståndet.

– Det här handlar inte, ur mitt perspektiv, om klimatförändringar utan det rör sig om girighet och vanskötsel under decennier, sade han vid en pressträff, enligt USA Today.

Det har föreslagits att ledningarna grävs ner, men det är dyrt och tar tid. Så experter tror att de boende i Kalifornien får räkna med framtida strömavbrott.

– Vi har pressat infrastrukturen till en punkt där vi måste erkänna att pålitligheten kommer att äventyras oftare och oftare, säger Mikhael Chester, professor vid Arizona State University, till tidskriften Popular Science.