Uppgifter: IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi död

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Abu Bakr al-Baghdadi har dödats av USA-styrkor i nordvästra Syrien, enligt källor till flera amerikanska medier.

Eldstrid ska ha utbrutit innan IS-ledaren utlöste en självmordsväst, skriver Newsweek.

Donald Trump ska ha beordrat räden för en vecka sedan – Vita huset håller presskonferens senare i dag.

”Någonting väldigt stort har just hänt!”, skrev Donald Trump på Twitter i natt. Sedan meddelades att presidenten kommer ge ett ”större uttalande” klockan 09 amerikansk tid, 14 svensk tid.

Det väntas handla om att en militär operation under lördagen har utförts mot ledaren för terrororganisationen IS, Abu Bakr al-Baghdadi. Räden utfördes i Idlib-provinsen i Syrien och innefattade helikoptrar, stridsplan och markstrid, enligt uppgifter till Reuters.

1 av 4 | Foto: AP
IS ledaren Abu Bakr al-Baghdadi uppges ha dödats i en räd av USA. Bilden den sista kända på IS-ledaren.

Utlöste självmordsväst

Newsweek skriver att räden godkändes av Donald Trump för en vecka sedan, och att försvarsdepartementet har hög tilltro till att personen som dödats i räden faktiskt är IS-ledaren al-Baghdadi. Man inväntar bekräftelse genom dna och biometriska avläsningar, uppger källor för CNN.

Enligt källor till Newsweek utbröt skottlossning innan al-Baghdadi utlöste en självmordsväst och dog. Inga barn ska ha dödats i räden, däremot två fruar till al-Baghdadi, skriver Newsweek.

CIA ska ha bistått i att lokalisera IS-ledaren. Räden ska ha gått till i Idlib-provinsen i nordvästra Syrien, mycket nära gränsen till Turkiet. Abu Bakr al-Baghdadi har hållit sig gömd de senaste fem åren och USA har tidigare uppgett att han skadades i ett luftangrepp i maj 2017.

Slogs ut av kurdledda styrkor

Det var al-Baghdadi som sommaren 2014 utropade Islamiska statens kalifat i Syrien och Irak, efter terrorrörelsens våldsamma framfart där de tog över bland annat Raqqa i Syrien och Iraks näst största stad Mosul. Tusentals yazidier mördades i Sinjar och 7 000 flickor och kvinnor togs som sexslavar.

I maj 2019 betraktades terrorrörelsen som besegrad, när kurdledda SDF-styrkor slog ut IS i deras sista fäste – al-Baghuz.

– Nu, efter fem års stridande, kan vi meddela att vi fysiskt besegrat IS, sade SDF:s överbefälhavare Mazlum Kobane då.

Publicerad:

LÄS VIDARE