Fördubbling av dödsannonser i DN: ”Ovanligt mycket”

Uppdaterad 2020-04-20 | Publicerad 2020-04-19

Coronapandemin skördar allt fler dödsoffer i Sverige.

I söndagens upplaga av Dagens Nyheter möttes läsarna svart på vitt av den tragiska konsekvensen av virusutbrottet.

Tidningen utgörs av hela nio sidor dödsannonser – i vanliga fall är det fyra.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur antalet dödsannonser ökade lavinartat i italienska medier, när coronapandemin spred sig i Lombardiet, norra Italien, i mitten av mars. När 1 266 personer dött till följd av covid-19 i Italien möttes läsarna av tio sidor fyllda med dödsannonser. I normala fall brukar det röra sig om en och en halv sida.

I Sverige har 1 511 personer med covid-19 dött enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Något som nu även avspeglas i dödsannonserna i svensk media.

Söndagens DN har nästan nio sidor dödsannonser. ”Ovanligt mycket”, säger man på tidningen.

”Ovanligt mycket”

I söndagsutgåvan av Dagens Nyheter finns nästan nio sidor dödsannonser, där allt från barnbarn till äkta makar tar farväl av nära och kära som gått bort. I vanliga fall brukar dödsannonserna sträcka sig över ungefär fyra sidor.

”Den pågående coronaepidemin börjar synas i dödsannonserna” skriver Dagens Nyheter på sin sajt och tillägger att de som tar emot annonserna på DN bekräftar att det är ”mycket ovanligt” med så många annonser.

Tidningen uppger också att väldigt många samtal kommit från begravningsbyråer som följd av coronakrisen.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen