Mardrömsprognosen i vårbudgeten: Över 700 000 arbetslösa

Finansminister Magdalena Andersson: En coronabudget

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-15

Vårändringsbudgeten domineras helt av kampen mot coronaviruset.

Regeringen satsar över 100 miljarder kronor på åtgärder som höjd a-kassa, borttagen karensdag och korttidspermitteringar.

Men krispaketen kan visa sig vara otillräckliga.

– Alla scenarier är väldigt osäkra, säger finansminister Magdalena Andersson.

På onsdagsmorgonen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens förslag till vårändringsbudget. Det mesta av innehållet var dock känt på förhand.

Den tjocka luntan präglas från första till sista sidan av coronavirusets utbredning. I budgeten finns satsningar på totalt 107 miljarder kronor som ska stoppa smittspridningen och lindra virusets effekter på samhällsekonomin.

– Vi har ett tillväxtfall som är ungefär lika stort som vid finanskrisen, säger Magdalena Andersson.

Det kan dock visa sig att de föreslagna åtgärderna inte räcker. Regeringen vill därför se en höjning av utgiftstaket med 350 miljarder kronor.

– Det är första gången som en sittande regering föreslår en höjning. Anledningen till att vi gör det är för att ta rejält med höjd. De beräkningar vi gjort kan bli betydligt dyrare och dessutom för att inte utesluta eventuella ytterligare åtgärder.

Arbetslösheten kan stiga kraftigt

I budgetpropositionen skriver regeringen att corona kommer orsaka en tvärnit i Sveriges ekonomi. 2020 väntas bruttonationalprodukten falla med 4 procent, och arbetslösheten kan stiga till 9 procent.

Det finns också ett scenario där regeringen kalkylerar med en djupare och mer långvarig kris. I det läget kan 740 000 människor stå utan jobb i år. Det motsvarar en arbetslöshet på 13,5 procent.

– Vi är i ett väldigt, väldigt, allvarligt ekonomiskt läge när stora delar av västvärlden i praktiken stänger ner. Det är klart att det påverkar Sverige, säger Magdalena Andersson.

Hur kan utvecklingen slå mot den breda massan?

– Det är klart att företag kommer gå i konkurs och människor kommer bli arbetslösa. Och det är därför som vi också har satsat på att stötta företag med korttidspermitteringar, så att fler människor ska slippa bli av med jobben och stärkt den ekonomiska tryggheten om man blir arbetslös.

Höjd a-kassa och slopad karensdag

I vårbudgeten satsar regeringen totalt 107 miljarder kronor på olika åtgärder. Här är några av de viktigaste:

  • Ett system för korttidspermitteringar. Företag kan minska personalens arbetstid, och få en stor del av lönen betald av staten.
  • Mer pengar till den som blir av med jobbet. Både golvet och taket i a-kassan höjs. Tidsgränsen för att få full ersättning kortas från tolv till tre månader.
  • Karensdagen tas bort. Staten ersätter anställda med 700 kronor som ska täcka inkomstbortfallet den första sjukdagen.
  • Sänkta kostnader för företag. Regeringen sänker arbetsgivaravgifterna, egenavgifterna och den allmänna löneavgiften.

Oppositionen: Räcker inte

Enligt oppositionspartierna är de föreslagna åtgärderna inte tillräckliga.

– Regeringen har gjort mycket men jag är ändå rädd för att man underskattat djupet och hastigheten i den här krisen, säger Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed.

Moderaterna efterlyser mer direkta stöd för att företagen ska klara sig igenom coronakrisen.

– Vi är övertygade om att det behövs mer här och nu för att vi inte ska hamna i recession och massarbetslöshet senare, säger den ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson.

Vänsterpartiets Ulla Andersson är kritisk mot propositionen.

– Vi kan konstatera att det är en budget för nedskärningar i välfärden, i vård, skola, omsorg och förskola. Är det det de behöver höra nu, de vi alla kallar för hjältar? säger hon.

Finansminister Magdalena Andersson (S).

PODD Så hårt kan coronaviruset slå mot svenska jordbruket

Sveriges bönder kan drabbas hårt av coronakrisen när säsongsarbetare från utlandet inte har möjlighet att ta sig hit. Arbetslösheten ökar lavinartat i landet och frågan är om de som blivit permitterade borde få jobb inom lantbruket? Vilket är det värsta scenariot vi står inför? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Läs mer om coronapandemin