Bussarna fortsätter som vanligt på Valborg.
Foto: AFTONBLADET
Bussarna fortsätter som vanligt på Valborg.

Busstrafiken fortsätter att rulla på Valborg

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det blir ingen inställd busstrafik i Uppsala på Valborg.

Det kommer heller inte att bli några extrainsatta bussar, och nu vädjar UL till Uppsalaborna att tänka på de som behöver kunna ta sig till sina jobb.

– Tänk på sjukvårdspersonalen, säger Helena Klange, presschef på UL.

För många Uppsalabor är sista april den största högtiden på hela året, och även om det officiella Valborgsfirandet med bland annat forsränning, mösspåtagning och champagnegalopp sedan länge är inställt är det inte möjligt att helt stryka datumet ur kalendern.

UL, som vanligtvis brukar sätta in extra bussar det här datumet, kommer att köra precis som vanligt – men utan förstärkning.

– Vi kommer inte, och kan heller inte, sätta in några extrabussar. Det finns en anledning till att vi har dragit ned på trafiken, och det är för att vi inte har personal så att vi kan köra som vanligt, säger Helena Klange, presschef på UL.

Var det aktuellt att ställa in trafiken helt?
– Vi vill inte ställa in trafiken helt. Det finns fortfarande många som behöver kunna ta sig till och från sina arbeten, inte minst sjukvårdspersonalen som fortsatt behövs på sina arbetsplatser där de kämpar för att räddar liv.

Foto: UL
Helena Klange, presschef på UL.

UL:s vädjan till Uppsalaborna

Samtidigt som bussarna fortsätter att rulla, om än med begränsat antal avgångar, går nu UL ut och vädjar till Uppsalaborna.

– Vi väljer att gå ut med en kampanj där vi uppmanar alla att ”Hälsa våren, men hedra och hylla vården”. För många innebär Valborg starten på våren, och det tycker jag att man fortfarande ska hylla. Men gör det smart och tänk på andra, på de som kanske behöver ta sig till sitt jobb, tänk på sjukvårdspersonalen, säger Helena Klange.

Hur kommer ni att agera om det blir fullt på bussarna?
– Våra bussförare har möjligheten att helt enkelt köra förbi hållplatser utan att stanna om man inte kan garantera ett visst säkerhetsavstånd mellan resenärerna, och man vet att det kommer en till buss strax efter.

Publicerad:

LÄS VIDARE