Torbjörn Tegnhammar menar att ordningspoliserna med sin auktoritet kan skapa relationer till ungdomar, så att de kommer bort från den brottsliga banan.
Foto: Krister Hansson
Torbjörn Tegnhammar menar att ordningspoliserna med sin auktoritet kan skapa relationer till ungdomar, så att de kommer bort från den brottsliga banan.

M-toppen vill införa kommunala ordningspoliser

Publicerad:
Uppdaterad:
Torbjörn Tegnhammar menar att ordningspoliserna med sin auktoritet kan skapa relationer till ungdomar, så att de kommer bort från den brottsliga banan.
Foto: Krister Hansson
Torbjörn Tegnhammar menar att ordningspoliserna med sin auktoritet kan skapa relationer till ungdomar, så att de kommer bort från den brottsliga banan.

NYHETER

En ny polisreform som gör att kommunerna kan anställa ordningspoliser.

Det är Malmömoderaternas Torbjörn Tegnhammars lösning för att få bukt med brottsligheten.

– De kompletterar den polis som hanterar den grova organiserade brottsligheten, säger Tegnhammar.

Den gångna helgen inträffade flera sprängdåd i Malmö. Explosionerna på Sofielund, Drottningstorget och Almgården gör att det nu varit 28 stycken sprängningar i staden i år. När Malmömoderaterna på onsdagen presenterade sitt budgetförslag kom ärendet även upp när partiet diskuterade tryggheten i Malmö.

– Normalläget i Malmö är nu att de kriminella gått från att skjuta till att utföra bombattentat, det som brukar kallas för sprängningar, sa Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd, inför presskåren.

För Aftonbladet utvecklar han efter att budgetpresentationen avslutats.

– Man har ju egna upplevelser och sen hör man ju vad folk pratar om runt om i Malmö. Många säger att det är fullkomligt bisarrt att man knappt ens reagerar längre när det sprängs, säger Tegnhammar.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Tror att andra länder satt in militär

Att det i media allt som oftast kallas för skjutningar och sprängningar är uttryck han vänder sig mot.

– Egentligen är det en fråga om mord och bombdåd. Så det sker en nedtoning av allvaret i detta. Det tycks ju vara unikt för Sverige. Det förekommer inte på det här sättet i andra länder. Jag tror att man i andra länder redan hade satt in till exempelvis militär för att motverka detta, säger Tegnhammar och fortsätter:

– I Sverige händer nästintill ingenting politiskt för att angripa den problematik som finns - och jag tycker det är helt makalöst när man tittar på den nationella politiska debatten. Framförallt att vår regering inte inser allvaret i vad som pågår i Malmö och i andra städer i det här landet. Det är extremt men det behandlas inte som att det är extremt utan som att det är normalt.

Även om Malmöpolisen gör så gott de kan menar Torbjörn Tegnhammar att det måste göras något från nationellt håll för att få stopp på explosionerna i Malmö.

Ett krigsliknande samhälle

– Där måste framförallt regeringen fundera vad vi kan göra för att stoppa detta. För att vi kan inte leva i ett samhälle där det sprängs. Det är helt otroligt att det inte är fler oskyldiga som skadats fysiskt av detta, men till slut kommer man ju inte vilja leva i ett samhälle som att man är i ett krig där det skjuts och sprängs hela tiden. Så kan vi inte ha det.

Förutom den grövsta brottsligheten menar oppositionsrådet även på att det finns långsiktiga faror. När poliser lägger sina resurser på att bekämpa den tyngsta brottsligheten hamnar det brottsförebyggande arbetet i skymundan.

– Det borde finnas en nolltolerans mot alla såna här livskvalitetsbrott som nedskräpning, klotter, cykelstölder, vandalisering, ungdomsrån och så vidare. För det där är framtidens sprängare och mördare som helt riskfritt får begå brott i dag, säger Tegnhammar som flaggar för än värre brottslighet om tio år.

Vill se ny polisreform

För att få bukt med kriminaliteten i Malmö menar Torbjörn Tegnhammar att det krävs mer poliser, fler kameror och bättre hjälp till potentiella vittnen men även att fokus skiftar från sympati med brottslingar till brottsoffer.

– De brottslingar som har Malmö i sitt grepp måste tryckas tillbaka. Rakt ner i skorna, in i fängelse och i de fall det är möjligt utvisas för att aldrig mer återvända hit.

En nyckelfråga som de ledande partierna i landet brottas med är hur de ska få bukt med polisbristen.

– Mitt förslag är att vi har en ny polisreform i Sverige som stärker den lokala förankringen. Att vi inför kommunala ordningspoliser som kompletterar den polis som hanterar den grova organiserade brottsligheten och utreder brottslighet med en patrullerande polis som kan ingripa, som kan arbeta brottsförebyggande och kan skapa relationer till småkriminella ungdomar på stan.

Inför kortare utbildning

Den reform som Torbjörn Tegnhammar vill få till stånd skulle medföra att Sverige likt flera andra länder i västvärlden får en yrkesroll som överbryggar ordningsvakter och poliser.

– Vi tillåter att de kommuner som vill får anställa poliser. Det kommer finnas både stora städer och landsbygdspoliser som vill göra detta, men även att vi har en annan utbildning till den typen av polis. En kortare icke-akademisk utbildning, till exempelvis en ettårig yrkesutbildning.

Oppositionsrådet anser även att de kommunala politikerna ska få ett annat trygghetsansvar än vad de har i dag.

Publicerad:

LÄS VIDARE