Advokaten om Trump: ”Han visste precis vad som pågick”

Uppdaterad 2020-01-17 | Publicerad 2020-01-16

Riksrättsåtalet är inlämnat – nästa vecka ser rättegången ut att starta mot president Donald Trump.

Samtidigt går en av nyckelpersonerna ut och berättar om hur han på uppdrag av Trump hade kontakt med Ukrainas president.

– Trump visste precis vad som pågick, säger advokaten Lev Parnas till amerikanska MSNBC.

Lev Parnas står åtalad för att ha pressat ukrainska tjänstemän att utreda Joe Biden, en av Trumps främsta politiska motståndare i presidentvalet.

Han arbetar nära president Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, som också är en central figur i riksrättshärvan.

Trump har hela tiden nekat till att över huvud taget känna Lev Parnas.

Men Parnas gav i natt en annan bild i en exklusiv intervju i MSNBC-programmet The Rachel Maddow show:

– President Trump visste precis vad som pågick. Han var medveten om vartenda steg jag tog. Jag skulle inte ha gjort något utan godkännande från Rudy Giuliani eller presidenten, sa han.

”Gjorde allt markarbete”

Han fortsatte:

– Detta är hemligheten de försöker dölja. Jag gjorde allt markarbete.

Parnas sa också att det skett ett så kallat ”quid pro quo”, alltså att USA frös det militära biståndet till Ukraina för att pressa landets president Volodymyr Zelenskyj till korruptionsutredningen. Han pekade även ut bland annat justitieministern William Barr som en av de personer som kände till hela planen, och tillade att han gärna vittnar i senaten när riksrättsrättegången mot Trump inleds.

Rudy Giuliani nekade i samma program till alla anklagelser.

Rättegång nästa vecka

Demokraterna i representanthuset, som inledde riksrättsprocessen, har nu lagt fram riksrättsåtalet mot presidenten. Rättegången, som sker i senaten, ser ut att inledas redan nästa vecka.

Det handlar om två åtalspunkter mot Trump: maktmissbruk och störande av kongressens arbete.

Sju demokratiska ledamöter kommer likt åklagare att leda processen i senaten. Några minuter efter det hela presenterats i går twittrade president Trump att hela riksrättsprocessen var ”lurendrejeri”.

För att presidenten ska fällas och avsättas vid en riksrättsrättegång i senaten behövs två tredjedelars majoritet. Eftersom Republikanerna har majoritet i senaten är det inte sannolikt att Trump kommer att fällas.

PODD Wolfgang Hansson om riksrätten mot Donald Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om riksrättsåtalet mot Donald Trumo.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS