Louise utbildar idrottsledare i barns rättigheter

Publicerad 2020-03-18

Uppsalabon Louise Hammarbäck utbildar idrottsrörelsen i barnkonventionen.

Vid årsskiftet blev barnkonventionen lag i Sverige.

Uppsalabon Louise Hammarbäcks livsgärning är att se till att idrottsrörelsen följer den från punkt till pricka.

– Jag sa upp mig från jobbet för att kämpa för idrottade barns rättigheter.

Louise hammarbäck är utbildad jurist och har bland annat arbetat för Svenska Fotbollsförbundet och på Migrationsverket.

Vid sidan om jobbet har två saker i livet varit viktiga för henne: Barns rättigheter och idrott.

– När jag arbetade med barns rättigheter inom svenska fotbollsförbudet kom jag i kontakt med forskning som visar hur vanligt det är med övergrepp i idrotten. Samtidigt var det här inget man pratade om. Idrottsförbunden förnekade tvärtom att det här överhuvudtaget var ett problem. Det gjorde mig frustrerad och jag bestämde mig för att jag måste göra något.

Kontaktade UEFA

Vid sidan om jobbet började Louise hammarbäck läsa på. Till slut kontaktade hon representanter för UEFA, och presenterade en idé som gick ut på att samarbeta kring frågan om barns rättigheter – över nationsgränserna.

– Tyvärr blev det ingenting, eftersom vi inte fick loss pengar för projektet, och då satt jag där, med massa kunskap, material och vilja att göra något, berättar hon.

Louise beskriver att hon i det läget med gott samvete inte kunde göra annat än att säga upp sig från jobbet och börja utbilda företrädare inom idrottsrörelsen.

Trygga idrottsmiljöer för barn

Sedan hösten 2018 finns nu barnrättsorganisationen PACs Protection och action for children in sports. Organisationen som utgår ifrån Uppsala har som vision att skapa trygga idrottsmiljöer för barn.

Louise Hammarbäck, som driver verksamheten utbildar nu företrädare och ledare i barns rättigheter, inte minst i den nya lagen: Barnkonventionen, och vad den innebär för idrottsrörelsen.

”Inget barn ska råka illa ut”

Både Sirius fotboll och innebandy samt Uppsala kampsportcenter hör till de föreningar som låter sina ledare och företrädare utbilda sig genom Pac. Dessutom ordnar Louise kurser för barn.

– När jag träffar barn handlar det mycket om kroppsintegritet och att lära dem vad de har för rättigheter. Inget barn ska behöva råka illa ut inom idrottsrörelsen. Det är jätteviktigt att ta det som forskningen visar på allvar. Vi måste vara rädda om våra barn och deras hälsa, säger Louise och berättar att hon inlett samtal om samarbete med Uppsala kommun.

– Det här är så pass viktiga frågor att alla borde få ta del av det som står i barnkonventionen och hur den kan efterlevas inom idrottsrörelsen.