55-åriga kvinnan utsatte hel familj för livsfara

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:

En 55-årig kvinna åtalas av Uppsala tingsrätt för att genom oaktsamhet och en cigarettfimp ha startat den brand som i april riskerade att ödelägga ett helt flerfamiljshus.

Det var vid 01.20 den 24 april som räddningstjänsten fick larmet om att det brann i ett flerfamiljshus på Fjärdhundragatan i Uppsala.

När brandkåren kommit till platsen fyra minuter senare brann det kraftigt i balkongen och fönsterrutorna börjat gå sönder av hettan.

Enligt larmet ska branden ha startat på balkongen till en lägenhet på andra våningen och sedan också spridit sig till balkongen under där branden även hunnit få fäste i bostaden innan boende själva lyckats släcka elden med en handsläckare.

”Den troligaste brandorsaken”

Enligt räddningsledaren ska vara cigarettfimpar från den åtalade kvinnan som är den troligaste brandorsaken. En nästan tom gasolbehållare i komposit som var placerad på balkongen misstänks ha påskynda brandförloppet.

Enligt sakkunniga ökade lägenhetens placering risken för att branden hade kunnat spritid sig vidare och riskerat att hela lägenhetshuset ödelagts.

Skadorna efter branden blev omfattande. Både på kvinnans balkong, men även balkonger under.
Foto: POLISEN
Skadorna efter branden blev omfattande. Både på kvinnans balkong, men även balkonger under.

Väcktes av 14-åriga dottern

Den aktuella natten har den 55-åriga kvinnan, precis som hon brukar göra, rökt en cigarett och släkt den genom att trycka den mot en blomkruka gjord av plåt. Efter detta har hon gått in, stängt av teven och gjort sig klar för natten.

Senare samma natt har kvinnan vaknat av att hennes 14-åriga dotter rusar in i sovrummet och skriker att det brinner på balkongen. Kvinnan ska då ha sagt till sina båda barn att ta med sig marsvin och mobiltelefoner och sedan att springa ut ur lägenheten.

55-åriga kvinnan erkänner

I förhör har den 55-åriga kvinnan erkänt att hon är vållande till branden, men att det ska handla om en olyckshändelse, och att hon samtidigt godtar ett strafföreläggande av åklagare.

Enligt kvinnans egna berättelse är hon ingen storrökare, utan att det bara handlar om att hon tar ett bloss lite då och då, och att hon i fortsättningen kommer att använda sig av en burk med vatten och lock för att vara säker på att det inte händer igen.

Publicerad:

LÄS VIDARE