Androniki fick åka full ersättningsbuss: ”Väldigt otryggt”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Androniki Skepetzi, 24, skulle under dagen åka tåg mellan Sundsvall och Gävle.

Men halva tågresan ersattes med en buss som var full och Androniki är nu kritisk till hur nära varandra passagerarna tvingades sitta.

– Man kunde absolut inte hålla det avstånd som vi bör göra, säger hon.

Symptomfria personer får resa fritt i Sverige. Samtidigt är det viktigt att fortsätta hålla avstånd till varandra enligt Folkhälsomyndigheten.

Androniki Skepetzi, 24, skulle under förmiddagen åka tåg från Sundsvall till Gävle. Under resans gång hamnade hon i en situation där det blev omöjligt att hålla det rekommenderade avståndet till sina medresenärer.

Foto: Privat

Fullt på ersättningsbussen

Tåget var nämligen tvungen att ersättas av buss mellan Söderhamn och Gävle. Det var då situationen blev ”väldigt otrygg” enligt Androniki.

– När jag skulle kliva på bussen märkte jag att de inte alls hade tänkt ut hur man skulle hålla avstånd till varandra. Vi satt jättenära och personen bredvid mig hade jag knappt en halv arms avstånd till, säger hon.

”Gick inte att hålla avstånd”

Bilder inifrån bussen visar hur det sitter människor på nästan alla platser och att resenärerna sitter väldigt tätt intill varandra.

– Så ska det inte vara enligt Folkhälsomyndighetens råd. Man kunde absolut inte hålla det avstånd som vi bör göra, säger Androniki Skepetzi och forsätter:

– Det kändes väldigt otryggt att sitta där.

Foto: Privat

X-trafiks ansvar

Tåget som Androniki skulle ha åkt med var ett X-trafiktåg. SJ menar att det är X-trafik som är ansvariga för ersättningstrafiken på sträckan, även om man har bokat biljetten via SJ.

Androniki Skepetzi tycker inte att det regionala tågtrafikbolaget har tagit sitt ansvar under resan.

– Det var inte ansvarsfullt överhuvudtaget, säger hon.

X-trafik skriver på sin hemsida att man bara ska åka buss med dem om man måste och att vi ”tillsammans måste vi hjälpas åt att minska smittspridningen av covid-19”.

Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef på X-trafik säger att de planerar att öka kapaciteten på sträckan.

– Vi kommer ha fortsatt ersättningstrafik den här veckan och nästa. Vi ska utöka kapaciteten på den här sträckan. Antingen med fler bussar eller byta ut bussarna till dubbeldäckare, säger han.

Foto: Privat
Publicerad: