Attendo går emot avtal som tecknats med Uppsala kommun

Publicerad 2020-06-14

Det är för lite personal på flera av Attendos äldreboenden i Uppsala.

Det rapporterar SVT Nyheter som undersökt hur många som jobbar varje skift, jämfört med hur många som ska jobba enligt avtalet som vårdjätten tecknat med kommunen.

Dokumenten som SVT Nyheter tagit del av visar på att tre av Attendos boenden i Uppsala inte följer kraven om personaltäthet som vårdjätten kommit överens om med kommunen och att obehörig vårdpersonal satts in för att täcka upp för behörig personal.

Brister i arbetsmiljön

Uppsala kommun uppger för SVT att brister uppdagats vid en tidigare uppföljning på boendena och att kommunen nu ser över avtalsfrågan.

Kommunen betonar samtidigt att vårdjätten uppfyller grundkraven som ställs på boendena och Attendos verksamhetschef Emelie Sköldulf hävdar att avtalet visst följs. Hon menar att kommunen fått ta del av ett felaktigt täthetsschema och att de korrekta uppgifterna nu väntar på kommunens godkännande.

Anställda som SVT pratat med vittnar dock om att äldreboendena varit underbemannade under en längre tid, omkring två år, och anser inte att det korrigerade schemat är tillräckligt personalrikt.

Tre av Attendos boenden följer inte det avtal som tecknats med kommunen gällande personaltäthet.

Följ ämnen i artikeln