Litet steg närmare afghanska fredssamtal

TT-Reuters

Publicerad 2020-06-15

Frigivna talibaner lämnar ett fängelse i den afghanska huvudstaden Kabul i slutet av maj, som ett led i den färdplan som härnäst ska resultera i fredssamtal. Arkivbild.

Afghanistans regering och talibanrörelsen har enats om att de planerade fredssamtalen ska äga rum i qatariska Doha. Därmed har ytterligare ett, om än litet, steg tagits mot det första högnivåmötet mellan parterna på flera års tid.

Inget datum har satts för fredssamtalen, men talibanerna uppger sig vara redo så snart regeringen släpper ytterligare 5 000 av dess medlemmar.

Regeringen har hittills släppt omkring 3 000 fängslade talibaner, i enlighet med den färdplan mot fred som talibanerna och USA enades om i februari i år.

Sedan dess har dock krigströtta afghaner slitits mellan hopp och förtvivlan när perioder av relativt lugn har följts av upptrappat våld. Senast på lördagen anklagade inrikesministern Massoud Andrabi talibanerna för att ha intensifierat sina attacker efter att eldupphöret under högtiden id al-fitr löpt ut.

– Efter id ökade talibanerna långsamt attackerna till samma nivå som innan, säger ministern.

Det förnekas dock av den fundamentalistiska rörelsen.

– Vi har reducerat våra attacker till 35–40 procent av den tidigare nivån, säger talespersonen Zabihullah Mujahid.

Att fredssamtalen förlades till just Doha var i sig ingen överraskning. Talibanerna har sedan 2013 ett politiskt kontor i kungadömet, och det var även i Doha som avtalet mellan rörelsen och USA undertecknades.

Följ ämnen i artikeln