Förslag: 85 miljoner i utökat mediestöd

Av: TT

Publicerad:
Regeringen vill utöka mediestödet, bland annat för att förbättra förutsättningarna för lokal journalistik i hela landet. Arkivbild.
Foto: Margareta Gustafsson Kubista / TT
Regeringen vill utöka mediestödet, bland annat för att förbättra förutsättningarna för lokal journalistik i hela landet. Arkivbild.

Regeringen vill förstärka mediestödet med ytterligare 85 miljoner kronor för 2020 i höstbudgeten. Dessutom föreslås en ökning med 30 miljoner kronor för i år.

Pengarna ska förbättra förutsättningarna för nyhetsförmedling och lokal journalistik i hela landet.

"Att det finns en allsidig nyhetsförmedling i hela landet är avgörande för demokratin. Lokaltidningarna är oumbärliga för att det demokratiska ekosystemet i hela landet ska kunna upprätthållas. Nu vidtar vi en konkret och tydligt åtgärd, i enlighet med januariavtalet, för att värna den oberoende journalistiken i hela landet genom att förstärka mediestödet", säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), i ett pressmeddelande.

Den 1 februari i år infördes ett särskilt stöd för journalistisk bevakning av så kallade vita fläckar, inom ramen för mediestödet. I och med regeringens förslag om att öka mediestödet ytterligare ökar också möjligheten till att stödet för bevakning av vita fläckar ökar, enligt pressmeddelandet.

Regeringen har tidigare aviserat om en ökning av mediestödet med 55 miljoner kronor för 2020.

Publicerad:

LÄS VIDARE