Eldning bakom flera gräsbränder

Av: TT

Publicerad:
Trots att SMHI varnar för stor risk för gräsbränder i södra delen av landet får räddningstjänsten rycka ut och släcka sedan privatpersoner eldat medvetet. Arkivbild
Foto: Pontus Lundah/TT
Trots att SMHI varnar för stor risk för gräsbränder i södra delen av landet får räddningstjänsten rycka ut och släcka sedan privatpersoner eldat medvetet. Arkivbild

Räddningstjänsten har fått rycka ut till gräsbränder runt om i landet och i flera fall är anledningen att privatpersoner eldat, trots att SMHI varnat för stor gräsbrandrisk.

I Åtorp strax söder om Degerfors eldhärjades ett område på cirka 100 gånger 200 meter under lördagseftermiddagen. Två styrkor från Bergslagens räddningstjänst arbetade med att släcka. Orsaken till den branden är ännu oklar.

– Men det är väl sällan det börjar av egen hand vid den här årstiden, säger Mats Sjölander, insatsledare vid räddningstjänsten.

Fjolårsgräset är väldigt torrt och därför varnar SMHI för stor risk för gräsbrand i så gott som hela södra Sverige med undantag för Skåne och Öland. Varningen gäller upp till och med Värmland, Dalarna och Gävleborgs län.

Riskfylld eldning

Det är ganska vanligt att privatpersoner eldar för att bränna bort fjolårsgräs, enligt Mats Sjölander.

– De flesta sköter det på ett sådant sätt att vi aldrig blir involverade. Sedan finns det de som kanske chansar lite och tror att det går vägen.

– Man tar ju givetvis en risk om man startar en brand i avsikt att bränna av gammalt gräs. Det gäller att man tar ansvar för vad man anstiftar och ser till att det finns tillräckligt med räfsor, tillräckligt med folk och att man har tillräckligt med vatten så att man kan avstyra innan det går en ur händerna. säger han.

Spreds av kastvind

Även i Lidhult i Ljungby kommun brann det på lördagen. Orsaken var att privatpersoner eldat trädgårdsavfall, rapporterar SVT Nyheter Småland.

– Det hade kommit en kastvind som gjorde att elden spred sig ut i terrängen och var på väg att sprida sig ut i skogen, säger Örjan Svensson på räddningstjänsten i Ljungby till SVT.

Tidigare under lördagen brann det i Rössamåla i Tingsryds kommun. Även där var orsaken att en privatperson eldat trädgårdsavfall.

Inför påsk har SMHI lovat varmare vårväder och sol, vilket gör att en del säkert vill ta fram grillen. Och även då gäller det att vara försiktig, även om det inte handlar om de risker för skogsbränder som rådde förra sommaren. Det gäller att ha grillen under uppsikt, säger Mats Sjölander.

Publicerad: