Så firades kungen på 73-årsdagen

Traditionsenlig hyllning på slottets borggård

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Kung Carl Gustaf uppvaktades traditionsenligt vid Stockholm slott på sin födelsedag.

Den nyblivne 73-åringen tog emot blommor och firades med fanfarer och salutskott.

Både Carl Philips och Victorias familj fanns på plats – men prinsessan Madeleine som bor i USA uteblev.

För Sveriges kungafamilj innebär valborgsmässoafton att kungen ska uppvaktas på sin bemärkelsedag. I år fyller kung Carl XVI Gustaf 73 år, måhända blir firandet något större när han om två år fyller jämnt men dagens firande innehöll både musik och blomster.

Marinens musikkår inledde med att marschera in under en paradmarsch, därefter spelades Abbas ”Dancing Queen”. Efter arméns musikkårs framträdande var det dags för salutskjutning från Skeppsholmen med 21 skott.

1 av 4 | Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kung Carl Gustaf hade två av sina barn med familjer kring sig på födelsedagen, prinsessan Madeleine deltog inte i firandet.

Estelles hälsning från balkongen

Kungen stod på yttre borggården för att ta emot blommor av barn som ville gratulera honom. En stor folkskara hade samlats för att få en skymt av de kungliga och från balkongen vinkade delar av kungafamiljen till de som kommit dit.

Prinsessan Estelle, iklädd småblommig klänning och rosa dubbelknäppt kappa, matchade mamma Victorias färger och vinkade glatt till åskådarna och dansade med lite till musiken.

Prins Oscar, klädd i grå kavaj och blå skjorta, bars av pappa prins Daniel och såg ut att vara på något sämre humör än sin storasyster. Även drottning Silvia, prinsessan Sophia och prins Carl Philip vinkade från balkongen.

Madeleine valde bort firandet

Prinsessan Madeleine med familj uteblev dock från årets traditionsenliga firande eftersom familjen numera bor i Florida. Dit flyttade trebarnsfamiljen hösten 2018.

Under prinsessan Leonores första år bodde Madeleine och maken Chris O’Neill i New York. Därefter följde några år i London. Anledningen till att de flyttade till USA uppgavs vara att tidpunkten var bra, barnen är fortfarande i förskoleåldern. Chris som har både amerikanskt och brittisk medborgarskap känner sig också som hemma i landet.

Publicerad:

LÄS VIDARE