Trots corona – dagverksamhet för demenssjuka drar igång

Publicerad 2020-09-02

Gemensamma promenader, spelstunder och gympapass.

Det har nog många äldre saknat under pandemin då dagverksamheten i bland annat Uppsala kommun varit ytterst begränsad.

Men nästa vecka är väntan över för en del.

De äldre spelar spel, lyssnar på musik och hittar på andra som håller igång hjärna och händer under dagverksamheterna.

Under de senaste månaderna har Uppsala kommun bara arrangerat aktiviteter för äldre – som har dagverksamhet i vanliga fall – i deras enskilda hem för att minska smittrisken under pandemin.

De som har dagverksamhet är i hög grad i riskgruppen för covid-19. De är över 64 år och lever med en demenssjukdom, har haft en stroke eller har behov av fysisk aktivitet.

Psykisk ohälsa har ökat

Men i och med att bristen på sociala aktiviteter påverkat deras psykiska välmående har äldrenämnden nu beslutat att dra igång verksamheterna igen, enligt Caroline Hoffstedt, (S) ordförande i äldrenämnden.

– Vi ser att den psykiska hälsan har påverkats negativt hos gruppen äldre på grund av den isolering som pandemin har inneburit. Det är därför viktigt att vi fortsätter att försöka hitta möjliga lösningar där vi både kan begränsa smittspridning och risken för psykisk ohälsa, säger hon i ett pressmeddelande.

På måndag, den 7 september, startar verksamheten igen. Men med färre antal deltagare per tillfälle än pre-corona för att minska risken att deltagarna smittar varandra.

ANNONS