Antalet koalor minskar kraftigt i Australien

Ny rapport: Har minskat med 71 procent i flera områden

Uppdaterad 2020-09-07 | Publicerad 2020-09-06

Världsnaturfonden redovisar dystra siffror.

Sex områden har undersökts efter de omfattande skogsbränderna i Australien. I dessa har antalet koalor minskat med mer än två tredjedelar.

Räddningstjänsten arbetade dag och natt i flera månader med att bekämpa skogsbränderna i Australien. Brandsäsongen tog fart i slutet av 2019 och var över först i början av 2020. Många personer, både brandmän och civila, dog och en stor del av djurvärlden med.

Nu har australiska Världsnaturfonden, WWF, kartlagt förlusten av koalor i sex områden i den hårt drabbade delstaten New South Wales.

Resultatet varierade. I området Lake Innes Nature Reserve hade antalet koalor minskat med 34 procent.

I området Kiwarrak var minskningen 100 procent. Där fanns inga koalor kvar.

Koalan riskerar att dö ut.

”Nästan tre fjärdedelar har försvunnit”

Totalt hade antalet koalor minskat med 71 procent.

– Det här är den första vetenskapliga studien i nedbrända skogar för att ta reda på brändernas påverkan på koalor. WWF beställde utredningen för att få information om vår älskade nationalikon. En minskning på 71 procent är massiv, nästan tre fjärdedelar har försvunnit i dessa områden, säger Dermot O’Gorman, som leder WWF Australien, i ett pressmeddelande.

Bränderna härjade i flera månader.

Vill stoppa skogsavverkning

Dermot O’Gorman är orolig.

– Skogsbränderna visade en framtid som ingen vill ha. Många delar av jorden kommer att drabbas av extrema skogsbränder till följd av klimatförändringar. Antalet koalor kanske inte hinner öka innan ytterligare bränder drabbar östkusten och därmed skapas en lokal utrotning, säger Dermot O’Gorman.

Om det hade handlat om pandor eller tigrar hade intresset och oron för krisen varit större, spekulerar Dermot O’Gorman.

Nu hoppas Världsnaturfonden att så mycket som möjligt görs för att bevara koalorna. Till exempel så föreslår man att skogsavverkning upphör i områden som är livsnödvändiga för arten.