Huffington Post

Mystisk ufo-video släppt av chilenska flygvapnet

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

En nio minuter lång video på ett mystiskt himlafenomen har släppts till allmän beskådan av det chilenska flygvapnet.

Detta efter att CEFAA, Kommittén för studier av ufo-fenomen, noggrant har studerat filmen i två år uppger Huffington Post.

– Vi vet inte vad det var, men vi vet i alla fall vad det inte var, säger CEFAA-ordförande Ricardo Bermudez.

Det var i samband med att två piloter från det chilenska flygvapnet patrullerade med helikopter väster om Santiago och längs kusten som de lyckades fånga något mycket märkligt på film med infraröd kamera.

Ett föremål kom plötsligt flygande ovanför havet på, vad piloterna uppskattade, ett avstånd av 50–60 kilometer från dem.

Men när piloterna kontaktade flygledarna kunde ingen av dem uppfatta något föremål eller flygtrafik på radarn.

Inga flygplan hade heller beviljats flygtillstånd i luftrummet där det mystiska föremålet siktades.

Inte heller ombord på helikopterns radar gick det att upptäcka föremålet.

Under två års tid har Kommittén för studier av ufo-fenomen (CEFAA), där både militärer och vetenskapliga experter från hela världen ingår, studerat filmen i hopp om att kunna utröna vad det är som syns i luften.

”Vet i alla fall vad det inte är”

Teorierna kring vad det kan tänkas vara är – och har varit – många, men ingen har med säkerhet kunnat identifiera det flygande föremålet.

– Vi vet inte vad det var, men vi vet i alla fall vad det inte var, säger generalen Ricardo Bermudez som är ordförande i CEFAA.

Kärnkemisten och CEFAA-medlemmen Mario Avila säger att han var väldigt imponerad efter att ha pratat med piloterna som blev vittnen till händelsen.

– De är högutbildade med många års erfarenhet, men ingen av dem kunde med säkerhet förklara vad det var de hade sett.

Det som enligt utredningen talar för att det skulle kunna vara ett ufo är att om det vore ett plan – vilket många också påstår – så skulle det enligt det chilenska flygvapnet ha synts på radarn.

Detsamma gäller om det hade varit ett plan som hade släppt ut någon form av bränsle.

Många överens om samma slutsats

Ricardo Bermudez drar därför slutsatsen att det rör sig om ett okänt föremål.

– Den stora majoriteten av kommittén är överens om att kalla det som syns på filmen för ett ”oidentifierat flygande fenomen” på grund av att så många av de undersökta anledningarna gör det omöjligt att förklara vad det är.

Clas Svahn, journalist och internationell samordnare i riksorganisationen Ufo-Sverige, har studerat videon och säger att han absolut tycker att den är intressant.

– Som alltid finns det ju frågetecken och idéer om att det kan vara något annat, men det är helt klart en film som är värd att uppmärksammas.

Enligt honom påminner föremålet på filmen mycket om ett amerikanskt flygplan av modellen F-111.

– Det ser precis ut som ett sådant, då det har likadana motorer som lyser som två runda föremål och när de dumpar bränsle så ser det exakt likadant ut som på filmen.

Hålla alla dörrar öppna

Men även Clas Svahn påpekar att utredningen visat att inget plan ska ha setts på radarn, vilket han menar gör det knepigare att förklara.

– En F-111 syns givetvis på radar, men som så ofta när det gäller ufo-rapporter får man information som pekar åt olika håll. Jag skulle behöva få veta en del saker som inte framkommer i artikeln och har därför mejlat en av utredarna i CEFAA.

– Kanske var planet exempelvis mycket längre bort än vad radarn sökte.

Dock ser han med spänning fram emot fortsättningen nu när filmen är ute.

– Det är alltid spännande med militära filmer och utredningar som det läggs ned mycket jobb på. Vi får helt enkelt hålla dörren öppen för att förklaringen kanske finns någonstans, men att vi inte har hittat den än.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jackpot på EM-tipset! 5 Miljoner. Spelstopp ikväll kl: 17.59. Ta sikte på 13 rätt!

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Mystiskt fenomen förbryllar forskarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Huffington Post

Clas Svahn

Ufo

Sverige