Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Ny taktik ska rädda Trump från riksrätt – åklagaren ifrågasätts

Av: 

Per Arnsäter

NYHETER

Specialåklagaren Robert Mueller, som utreder Trump-kampanjens kopplingar till Ryssland, attackeras nu av konservativa i presidentens närhet.

Tidningen Politico skriver att taktiken påminner om hur Demokraterna på 1990-talet försökte underminera utredningen av Lewinsky-affären.

I början av maj sparkades FBI-chefen James Comey av Donald Trump. Som chef för FBI var Comey huvudansvarig för den pågående utredningen om eventuella kopplingar mellan Trump-administrationen och Rysslands misstänkta inblandning i presidentvalet.

Kort efteråt stod det klart att Trump skulle granskas i en ännu grundligare utredning ledd av en särskild åklagare. Justitiedepartementet gav jobbet till Vietnamveteranen och tidigare FBI-chefen Robert Mueller – en utnämning som lovordades från såväl demokratiskt som republikanskt håll.

Gingrich har ändrat sig om Mueller

Republikanen och tidigare talmannen i representanthuset, Newt Gingrich, har tidigare sagt att Mueller är ett utmärkt val vars rykte är oklanderligt vad gäller ärlighet och integritet. Men på måndagen skrev Gingrich på Twitter att republikaner inte kan förvänta sig en rättvis åklagare.

Flera röster från konservativt håll ifrågasätter Muellers långvariga vänskap med Comey – som troligtvis är huvudvittne i Rysslands-utredningen. Andra pekar på tidigare kampanjbidrag till Hillary Clinton och Barack Obama från åklagare som Mueller nyligen utsett.

Påminner om Clintons attacker

Enligt Politico påminner attackerna om hur Demokraterna på 1990-talet försökte underminera utredningen av Lewinsky-affären. Då var det åklagaren Ken Starr som var fienden.

– Clinton överlevde enbart en särskild åklagare för att han gjorde Ken Starr till fiende, säger Dick Morris, före detta rådgivare till Bill Clinton men numera en Trump-anhängare.

Donald Trumps vän Christopher Ruddy, vd för konservativa Newsmax Media, uttalade sig på måndagen till PBS News Hour där han sa att han tror att presidenten överväger att sparka Mueller. Något som Ruddy själv anser vore ett misstag av Trump.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Donald Trump

Newt Gingrich

Bill Clinton

James Comey