Sänkt straff för dråp på ME-sjuk fru – överklagar till HD

Publicerad 2020-10-01

Richard, 64, hjälpte sin ME-sjuka fru att dö och dömdes för dråp till 1,5 års fängelse.

Nu har hovrätten sänkt straffet till ett års fängelse.

Men försvaret vill att Richard frikänns och kommer att överklaga domen.

Ångermanlands tingsrätt dömde Richard, 64, till 1,5 års fängelse för dråp efter att han hjälpt sin ME-sjuka fru att dö genom att ge henne en morfininjektion.

Nu har hovrätten för nedre Norrland ändrat tingsrättens dom och sänker straffet till ett års fängelse.

– Det är ett steg i rätt riktning, men vi är inte nöjda och kommer att ta det till Högsta domstolen. Det siktet har jag haft hela tiden. Om han hade friats i dag hade åklagaren överklagat, säger advokat Thomas Bodström, mannens försvarare.

Hovrätten fastställde domen mot Richard, 63, till ett års fängelse för dråp mot sin ME-sjuka hustru.

”Han ska frikännas”

I nästan 20 års tid hade Richards fru lidit av sjukdomen ME. Efter en lång tids övervägande beslutade hon sig för att hon ville avsluta sitt liv. Hon ville dö hemma, sida vid sida med sin familj.

Planen var att hon själv skulle andas in kvävegas genom en maskin. Men när maskinen slutade fungera blev Richard tvungen att hjälpa henne. Då gav han  sin fru en injektion med morfin vilket gjorde att hon dog.

Försvaret har hela tiden yrkat på att Richard ska frikännas och menar att handlingen bör bedömas som medhjälp till självmord.

– De har gjort det här tillsammans och i samförstånd och han ska frikännas, säger Thomas Bodström.

”Han handlade så omfattande och självständigt att hans medverkan inte kan bedömas som medhjälp till självmord. Han ska i stället betraktas som gärningsman”, skriver hovrätten i domen.

Richard, 63, med sin advokat Thomas Bodström.

Hänvisar till 41 år gammalt prejudikat

Hovrätten hänvisar till ett prejudicerande fall som togs upp i Högsta domstolen 1979, med bedömningen att det är brottsligt att med uppsåt beröva någon livet, trots att det sker med samtycke.

Försvaret kommer nu att överklaga domen till högsta instans.

– Det är andra saker som styr i dag än 1979. Det här är en helt ny situation och en helt ny fråga. Jag tror att det finns goda chanser för oss och jag har svårt att se att det finns något mer aktuellt mål än det här, säger Thomas Bodström.