FHM: Enbart 65-plussare ska få Astras vaccin

TT

Publicerad 2021-04-20

Rekommendationen kvarstår – personer som är yngre än 65 bör inte få Astra Zenecas vaccin Vaxzevria, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Yngre personer som redan fått en dos av vaccinet ska i stället erbjudas något av mRNA-vaccinen som andra dos, enligt FHM.

Den nya bedömningen grundar sig på underlag från EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) och efter samråd med Läkemedelsverket.

"Mot bakgrund av den mycket sällsynta, men allvarliga biverkan som finns rapporterad efter vaccination med Vaxzevria, bedömer Folkhälsomyndigheten att vaccinet tills vidare inte kan rekommenderas generellt för personer som är yngre än 65 år", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

För dem över 65 ska det dock fortsätta ges, enligt FHM, som understryker att vaccinet är mycket effektivt för att förebygga covid-19 och minska svår sjukdom och dödsfall. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Blodproppar

Allt ståhej kan härledas till en mycket sällsynt biverkning: en så kallad koagulationsrubbning (blodproppar i kombination med brist på blodplättar). Biverkningen är så pass ovanlig att EMA ändå tycker att vaccinet kan användas i alla åldersgrupper – nyttan överväger risken.

Att FHM väljer att inte rekommendera vaccinet till personer under 65, vilket EMA gör, beror på att det finns en "åldersgradient", där riskerna är väldigt olika i olika åldrar, säger Tegnell under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff.

– För äldre är risken minst tio gånger större att bli allvarligt sjuk och behöva iva-vård med covid-19. Där verkar risken för att få proppbildning vara på ungefär samma nivå om man inte är vaccinerad alls.

– Relationen är helt annan om man kommer ner i ålder, i 40–50 årsåldern. Då är riskerna att få allvarlig covid-19 jämfört med att få komplikationer (av vaccinet) väldigt nära varandra. Därför tycker vi att det är bättre att man i de grupperna använder andra vaccin.

TT: Trots att EMA inte gör det ser ni åldern som en riskfaktor?

– Ja, vi ser en åldersgradient där riskerna är väldigt olika i olika ålder. Det är ett tankesätt som vi delar med väldigt många andra länder i Europa som har en liknande åldersgräns.

180 00 berörs

I Sverige har nära 180 000 personer under 65 fått en första dos av Astras vaccin, där merparten är hälso- och sjukvårdspersonal. FHM rekommenderar att de i stället får en andra dos av något av de så kallade mRNA-vaccinen, Moderna eller Pfizer, omkring 12–15 veckor efter Astradosen. Någon ytterligare påfyllnadsdos av mRNA-vaccin behövs inte, enligt Folkhälsomyndigheten.

Effekten av att blanda vaccin kommer att följas upp med studier, enligt Anders Tegnell.

– Vi får se om vi gör det i Sverige, men det kommer att göras i många andra länder, säger han.

Rekommendation gäller tills vidare och kan kan komma att ändras när mer data tillkommer. Pågående studier, samt utvecklingen av pandemin, kommer att bli vägledande för om rekommendationen ska ändras, uppger myndigheten.

Länder har agerat olika efter biverkningslarmen om kring Astras vaccin. I Danmark har vaccinet helt övergetts medan andra, som Sverige, valt att införa en åldersgräns.