Kinas ambassadör: Det finns inga koncentrationsläger i Xinjiang

Publicerad 2021-04-28

Kinas ambassadör Gui Congyou och Anders Holmberg.

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, säger att landet inte har några koncentrationsläger för uigurer utan att de i själva verket har omskolningsläger för terrorister.

Ambassadören hävdar dessutom att lägren ska vara tomma sedan ett år tillbaka.

– Det finns inga så kallade koncentrationsläger i Xinjiang, säger han i SVT:s ”30 minuter”.

Gui Congyou är Kinas ambassadör i Sverige och under onsdagskvällen intervjuades han i SVT:s program ”30 minuter”.

Ett av ämnena som togs upp var Kinas behandling av den muslimska minoritetsbefolkningen uigurer och hur de har satts i omskolningsläger i provinsen Xinjiang. Lägren har beskrivits som koncentrationsläger med höga murar, vakttorn och taggtråd.

Det är däremot lögner, menar Gui Congyou.

– Det finns inga så kallade koncentrationsläger i Xinjiang. Det som finns är hjälp med utbildning till de som är påverkade av extremism och de som har begått lättare terrorbrott för att hjälpa dem med yrkeskompetens så att de kan få fast jobb och integreras i samhället, säger Gui Congyou i programmet.

Lägen är tomma

Omskolningslägren ska däremot vara tomma nu enligt Congyou som säger att de sista personerna skolades om för ungefär ett år sedan.

– Det har varit betydelsefullt för att utrota källan till extremism och terrorism, säger ambassadören i programmet.

Att de hundratusentals människorna som har satts i de här lägren ska vara dömda för terrorbrott är något som fler människorättsorganisationer och FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter avvisar.

”H&M lyssnar på lögner”

FN har hävdat att mänskliga rättigheter på ett systematiskt sätt kränks i provinsen. Flera privata företag oroar sig för förhållandena i Xingjiang, däribland svenska H&M.

När företaget tidigare i år uttryckte sin oro för att det förekommer tvångsarbete i området utsattes H&M för en massiv bojkott i landet.

– Eftersom H&M lyssnar på Kina-motståndares lögner om att det förekommer tvångsarbete i Xinjiang så bojkottade vanligt folk i Kina spontant H&M:s produkter, säger Gui Congyou i programmet.