Smålandskommun hårdast coviddrabbad just nu

Uppdaterad 2023-01-09 | Publicerad 2021-02-03

Sävsjö är just nu den mest coronadrabbade kommunen i landet.

Över en procent av befolkningen smittades av covid-19 vecka 3.

– Vi har många företag som blivit hårt drabbade, säger kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD).

Från 18 till 24 januari testade 23 273 svenskar positivt för covid-19, det vill säga 0,22 procent av befolkningen.

Det var en halvering mot all-time-high under pandemin, som inträffade strax före jul förra året, vecka 51. Då rapporterades 46 185 fall i Sverige.

Folkhälsomyndighetens kommunstatistik visar nu att småländska Sävsjö var hårdast drabbat vecka 3, följt av norrbottniska Överkalix och västmanländska Hällefors.

Bland de tre största städerna låg Malmö värst till, med 0,42 procent drabbade, eller 1 433 fall. Göteborg hamnade på andra plats med 0,27 procent covid-19-positiva, 1 585 fall. Stockholm hamnade sist i denna trio med 0,15 procent insjuknade, 1 423 fall.

Minst drabbade vecka 3 var värmländska Munkfors och västerbottniska Sorsele. Ingen av dem hade ett enda covid-19-fall.

Stefan Gustafsson (KD), kommunalråd i Sävsjö.

Sävsjö hade överlägset störst andel smittade, 126 av 11 720 invånare. Det motsvarar 1,08 procent av befolkningen, vilket var fem gånger så högt som medeltalet smittade i landet.

Stefan Gustafsson (KD), kommunalråd i Sävsjö, säger:

– I våras förundrade sig alla över att vi hade nästan ingen smitta. Nu har vi en hög smitta. Jag vet inte exakt vad det beror på, men vi ser ju att det bildas kluster. Några företag har blivit hårt drabbade. Hos en rejält stor trähustillverkare där de anställda arbetar ganska nära varandra har 70-80 drabbats ganska snabbt. Sedan har det spridits ut i samhällskroppen.

Smittan var fem gånger högre i Sävsjö än rikssnittet vecka tre. Vad tänker du om det?

– Det är tråkigt och besvärligt. Men jag är ganska hoppfull ändå framåt. De äldre på våra särskilda boenden är i princip färdigvaccinerade. Jag tror att det kommer att lugna sig framöver, att fler inte ska behöva bli allvarligt sjuka, säger Stefan Gustafsson.

Anne Jakobsson (S), kommunalråd i Överkalix.

Överkalix hade näst störst andel smittade med covid-19 vecka 3, med 0,79 procent smittade, 26 av 3 297 invånare. På en enda vecka fick kommunen nästan en tredjedel av samtliga smittade hittills under coronapandemin, 26 av totalt 88 fall .

Kommunalrådet Anne Jakobsson (S) säger:

– Vad det beror på kan jag inte säga, men vi har arbetspendlare och folk som åker in och ut till sjukhus i andra delar av länet. Under de första tio, elva månaderna hade vi väldigt få fall. Vi ligger ju i glesbygden.

Vad tänker du om framtiden?

– Det verkar ändå som det har stabiliserat sig. Vi fick in smittan på ett av våra äldreboenden, men där har det stabiliserat sig. Vi har en förhoppning att vi har kunnat begränsa det i alla fall.

Du är inte orolig nu när det gick upp så mycket vecka 3?

– Självklart är man orolig. Det ska man vara hela tiden tills vi har kunnat lägga den här pandemin bakom oss, säger Jakobsson.

Annalena Järnberg (S), kommunalråd i Hällefors.

Hällefors hade tredje flest covid-19-smittade i landet vecka 3: 0,74 procent smittade, 51 av 6 882 invånare. Kommunalrådet Annalena Järnberg (S) säger:

– Det är klart att det inte är roligt. Men jag vill inte spekulera i vad det kan bero på.

Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplog.

På tionde plats hamnar Sveriges mest glesbefolkade kommun, norrbottniska Arjeplog. 14 av 2 712 invånare, 0,52 procent av befolkningen, testade positivt vecka 3. På en enda vecka noterade Arjeplog 35 procent av samtliga smittade hittills under coronapandemin, 14 av totalt 40 fall. Kommunalrådet Isak Utsi (S) säger:

– Vi har klarat oss väldigt länge med väldigt låga smittal. Men det har väl lite grann varit en tidsfråga, förr eller senare kan det bryta ut även här. Det är jättesvårt att säga vad det kan bero på.

Många utländska chaufförer testar bilar på Arjeplogs sjöar. Kan de ha fört in smittan?

– Några sådana indikationer har jag inte fått. Testnäringen har ett systematiskt arbete med frekventa tester för att säkerställa att personal inte för in smitta, säger Utsi.

 

PODD Håller svenska vaccinplanen?

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen