Forskare kan ha hittat generna som gör vissa svårt sjuka i covid-19

Publicerad:

NYHETER

Varför blir vissa dödssjuka av coronaviruset, medan andra knappt får några symtom alls?

Svaret kan finnas i två gener som forskare i Storbritannien upptäckt bland de som blir svårt sjuka i covid-19.

– Kanske kan vi utifrån detta hitta behandlingen som hjälper människor att överleva detta, säger chefsforskaren sir Mark Caulfield.

Under fredagen kom genombrottet. Patienter som lagts in på sjukhus med svår covid-19 visade sig dela genvariationer som inte återfanns i samma skala bland Storbritanniens övriga befolkning.

Det visar det första utkastet av en ännu icke granskad studie av forskare på bland annat universitetet i Edinburgh.

Genom att undersöka olika mutationer i arvsmassan hos över 2 200 patienter som fått svåra luftvägsinfektioner av coronaviruset, och sedan jämföra resultaten med resten av befolkningen kom forskarna fram till flera genvarianter som kan förklara varför vissa drabbas hårdare än andra av covid-19.

Kenneth Baillie, genetiker vid Edinburghs universitet.
Foto: The University of Edinburgh
Kenneth Baillie, genetiker vid Edinburghs universitet.

Kan leda till botemedel

Dessa genetiska sekvenser är dessutom kopplade till kroppens inflammationssystem och påverkar hur immunförsvaret hanterar smittor – som till exempel det nya coronaviruset.

Ytterligare analys framhävde sambandet av två specifika gener: TYK2 och CCR2, som båda programmerar kroppens inflammatoriska proteinmolekyler. Personer som har höga nivåer av enzymer från TYK2-genen var enligt studien mer benägna att bli svårt sjuka i covid-19.

– Det vackra med genetik är att det kan förutspå effekterna som ett läkemedel kan ha. Det som är spännande med den här studien är att vi hittat gener som är kliniskt relevanta, så de leder oss direkt till behandling, säger Kenneth Baillie, genetiker vid Edinburghs universitet som ligger bakom studien till AFP.

Foto: Genomics England
Mark Caulfield, chefsforskare på Genomics England och chef på Barts sjukhus avdelning för nationell biomedicinsk forskning.

Det finns redan läkemedel på marknaden som hämmar TYK2; så kallade JAK-hämmare som ofta används för kroniska sjukdomar som cancer och artrit. Just nu pågår dessutom försök med antikroppsbehandling som blockerar CCR2, den andra genen som kopplas till immunförsvaret och återfanns hos svårt sjuka covid-patienter.

Till AFP säger sir Mark Caulfield, chefsforskare på Genomics England och chef på Barts sjukhus avdelning för nationell biomedicinsk forskning att upptäckten är anmärkningsvärd.

– Och kanske, bara kanske, kan vi utifrån detta hitta behandlingen som hjälper människor att överleva detta, säger han.

Foto: Kiyoshi Takahase Segundo
DNA-molekyl. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE