USA-restriktioner för Kinas partimedlemmar

Av: TT

Publicerad:
Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Hua Chunying. Arkivbild.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Hua Chunying. Arkivbild.

Medlemmar i Kinas kommunistparti och deras familjemedlemmar ska få begränsad vistelserätt i USA, meddelar utrikesdepartementet i Washington.

Det innebär att den maximala vistelsetiden i USA förkortas radikalt – från dagens tio år till en månad – för medlemmar i kommunistpartiet och deras anhöriga som har amerikanska affärs- och turismvisum av typen B1/B2.

Enligt departementets uttalande fattas beslutet för att skydda USA från partiets "skadliga inflytande". Där står också att partiet arbetar för att "påverka amerikaner genom propaganda, ekonomiskt tvång och andra skändliga aktiviteter".

Vidare anklagas partiet, som har cirka 90 miljoner medlemmar, för att skicka "agenter till USA för att skamlöst övervaka, hota och rapportera om kinesiska medborgare och kinesisk-amerikanska grupper".

Kontakterna mellan USA och Kina, världens två största ekonomier, har under senare år frusit ner till en mer bistert kall nivå än på flera årtionden.

Nu fördömer utrikesdepartementet i Peking de nya amerikanska restriktionerna.

– Detta är helt klart en eskalerad form av förtryck mot Kina av några extrema Kina-fientliga krafter som agerar utifrån intensiva ideologiska fördomar och en djupt rotad kalla kriget-mentalitet, säger talespersonen Hua Chunying.

Publicerad: