Trumpsupportrarnas krav: ”Utred valfusket”

Georgia räknar fortfarande röster – Biden fortsatt i ledningen

Av: Emma Lovén Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

ATLANTA. Joe Biden kan bli den förste demokraten på nästan tre decennier att vinna i delstaten Georgia.

Men bland statens republikaner växer ilskan. Allt fler hävdar att valet inte gått rätt till – och presidenten fortsätter twittra om valfusk.

– Om min president, som jag verkligen älskar, inte tar detta till Högsta domstolen ser jag det som ett svek, säger Lanell Babbage, 71.

I centrala Atlanta, huvudstad i delstaten Georgia, är kravallstaket uppsatta runt myndighetsbyggnader, rösträkningslokaler och tv-kanalen CNN:s kontor. Här pågår fortfarande rösträkningen efter presidentvalet – men också en infekterad debatt om valfusk som rör upp starka känslor.

För samtidigt som många firade på gatorna i Atlanta sedan Biden utropats till segrare av medierna växte ilskan bland de republikaner som hävdar att det förekommit valfusk – trots att några sådana bevis inte presenterats.

Trumpsupportern Lanell Babbage, 71, har sin åsikt helt klar.

– Jag vet att det har förekommit fusk, jag hör det överallt, säger hon.

Lanell Babbage bor med dotter, barnbarn och barnbarnsbarn i ett tegelhus i ett lugnt, lummigt område i utkanten av Atlanta. För henne är president Trump den främste presidenten under hennes livstid och symbolen för den amerikanska drömmen.

Trumpsupportern Lanell Babbage, 71 utanför sitt hem i Atlanta.
Foto: Emma Lovén Svensson
Trumpsupportern Lanell Babbage, 71 utanför sitt hem i Atlanta.
Foto: Mike Stewart / TT NYHETSBYRÅN
Trumpsupportrar under en demonstration i Atlanta efter USA-valet.

”Tror inte på det”

– Trump är den bästa presidenten för svarta amerikaner sedan Abraham Lincoln. Han har löst de problem som Lincoln inte lyckades lösa, som doktor King (Martin Luther King Jr. red. anm.) inte lyckades lösa. Han tog tag i fattigdomen i städerna.

För henne är det helt orimligt att USA skulle välja en politiker som Joe Biden och hon struntar i att medierna utropat honom till segrare.

– Jag tror helt enkelt inte på det och de kommer att behöva bevisa det för mig för att jag ska göra det.

Foto: Emma Lovén Svensson
Edward Muldrow är republikansk ordförande i distriktet Gwinnett utanför Atlanta

Saknar bevis enligt experter

När Joe Biden passerade Donald Trump i rösträkningen i Georgia höjdes flera kritiska röster mot delstatens valsystem. När Biden utropats som segrare ökade de i intensitet.

Edward Muldrow är republikansk ordförande i distriktet Gwinnett utanför Atlanta. Han säger att han varje dag får samtal från oroliga väljare som vill vittna om valfusk. För honom är det för många olika historier för att han inte ska ta anklagelserna på allvar. På frågan om det inte kan handla om en desinformationskampanj svarar han:

– Jag litar på mina egna ögon och öron. Om du vill begrava huvudet i sanden och låtsas som att det inte är sant, för att du vill ha ett visst resultat, borde du skämmas.

Fuskanklagelserna handlar om att röster ska ha försummats och att felaktiga röster räknats men inte lagliga sådana. Röstkort ska ha slängts, tappats bort, hanterats fel eller räknats flera gånger.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Rösträkning på State Farm Arena i Atlanta.

Men några konkreta bevis för valfusk har inte lagts fram. Den stämningsansökan som Trumpkampanjen gjorde i Georgia handlade om röstkortshantering men lades snabbt ner i brist på bevis.

Enligt Edward Muldrow finns det dock flera oförklarliga händelser som han tycker behöver utredas, bland annat har han hört historier om att rösträkningsmaskiner helt plötsligt ändrat sig på ett oförklarligt sätt.

– Vi har sett glapp i systemet som inte ens kan förklaras av tekniker. Om inte ens de ansvariga vet, hur ska vi då kunna lita på resultatet?

Trumpsupportern: Skadar USA:s rykte

Han tycker också att användningen av så kallade drop boxes, speciella brevlådor för röstsedlar, var osäkert eftersom de inte övervakades dygnet runt. Samtidigt understryker han att han inte är insatt i de rättsliga processerna, utan mest lyssnar på vad folk berättar.

För Edward Muldrow är det konstigt att inte Demokraterna är mer oroliga över det som kommit fram. Han tycker också det är misstänkt att de inte verkar vilja utreda vad som hänt. Men han tror sig veta varför:

– När Trump blev vald var det ett slag i magen på Demokraterna.

Foto: Emma Lovén Svensson
Georgia state capitol.

Lanell Babbage tycker det är sorgligt att så få amerikaner tar presidentens oro på allvar. Hon menar att USA är en förebild för hela världen och att det därför är viktigt att föregå med gott exempel.

– Folk har dött för att vi som svarta och vi som kvinnor ska få rösta, så det som händer är oacceptabelt.

Enligt henne har Trump attackerats av både Demokraterna och medierna i fyra år och nu hoppas hon att resultatet ändras efter rättsliga processer.

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att han kommer väljas om officiellt, när vi får reda på hur omfattande fusket är.

Så vad säger du om rätten visar att du har fel, det var inget fusk?

– Jag kan inte svara på den frågan, för jag vet att det var bedrägeri.

Ställningen just nu

På onsdagsmorgonen, svensk tid, leder Joe Biden i Georgia med 14 149 röster före Donald Trump då cirka 99 procent av rösterna räknats.

Ställningen är dock så jämn att rösterna troligtvis kommer att räknas om. En omräkning kan inte göras förrän valresultatet i delstaten är godkänt, vilket kan dröja till den 20 november.

Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.

PODD Trumps 71 sista dagar

Hur blir Donald Trumps 71 sista dagar i Vita huset? Aftonbladet Daily pratar med USA-expert Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE