Melbourne poppar champagne när lockdown lättas

TT-AFP

Publicerad 2020-10-28

Då tisdag övergick till onsdag passade Melbournebor och barer på att fira att restriktionerna hävts. Här på baren Nick & Nora.

Champagnekorkar flög när invånarna i Australiens näst största stad Melbourne firade att fyra månaders strikta restriktioner nu lättats. Nedstängningen har varit en av de längsta i världen.

– Jag hoppas att ni njuter av att kunna gå ut, säger premiärminister Scott Morrisson.

Nedstängningen har i stort tvingat invånarna att stanna hemma och enligt delstaten Victorias premiärminister Daniel Andrews innebär onsdagens lättnader att runt 180 000 personer kan återvända till sina arbetsplatser.

– Det är en prestation som varje enskild Victoriabo bör vara stolt över, säger han under en presskonferens.

För butikschefen Magda Combrinck i Melbourne var det stort att äntligen få slå upp dörrarna efter att ha hållit stängt i över 100 dagar.

– Vi har verkligen väntat på den här dagen väldigt länge, säger hon.

Melbourne och Victoria har varit värst drabbat av smittspridningen i Australien under de senaste månaderna. Som mest rapporterades 700 nya fall dagligen i augusti.

Landet har haft ett aggressivt förhållningssätt gentemot viruset och har i stort lyckats kontrollera dess framfart. Bortsett från Melbourne har stora delar av Australien redan återgått till en vardag som mer påminner om den före pandemin.

Fortfarande gäller regler om att hålla avstånd och det finns gränser för hur många personer som får vistas tillsammans, både utomhus och inomhus.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen