Smittskyddsläkaren om mutationerna: Känner ingen regiongräns

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Antalet covid-19 fall i Region Stockholm ökade med 24,1 procent under en vecka – och läget framöver ser fortsatt dystert ut.

Det är även oklart hur omfattande spridningen av de muterade virusen är.

–Men jag har ingen anledning att tro att det skulle vara annorlunda här än i andra regioner, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Smittspridningen i Stockholms län är återigen på väg uppåt och mellan vecka 5 och 6 ökade antalet covid-19-fall med 24,1 procent.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, förklarade på en presskonferens på onsdagen att läget nu är mycket allvarligt.

– Vi ser samma mönster hela tiden: först ökar smittspridningen och ett par veckor senare ökar sjukvårdsbehovet. Och när det ökar går det fort.

Vidare konstaterade han att en ökad rörlighet i samhället och fler i kollektivtrafiken indikerar på att alltfler stockholmare inte följer rekommendationerna.

– Det är viktigare nu än någonsin att vi undviker nya sociala kontakter. Och att vi undviker att resa i den mån vi kan.

Maria Rotzén Östlund.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Rotzén Östlund.

”Gör mig väldigt orolig”

Även regionens ansvariga smittskyddsläkare, Maria Rotzén Östlund, är mycket oroad över den senaste tidens utveckling.

–Vi såg en ökning från föregående vecka och även om den här veckan inte är slut än så kommer det att bli en ökning även denna. Det är ett trendbrott som gör mig väldigt orolig, säger hon och fortsätter:

– Vi är i ett skört och allvarligt läge där många kanske resonerar att vaccinet är på gång men vi är inte där än. Jag förstår att folk börjar bli trötta på att springa det här loppet men vi är inte i mål än, utan vi måste fortsätta lite till.

”Inga regiongränser”

Under veckan har Region Stockholm påbörjat mer storskalig sekvensering av positiva provsvar för covid-19 för att få en bättre bild av hur omfattande smittspridningen av de muterade virusen är.

En svar väntas dock först komma inom de närmaste veckorna.

– Vi får ju rapporter från andra regioner som gjort stickprov och även om vi just nu inte har någon helhetsbild för Stockholm än så har jag ingen anledning att tro att det skulle vara annorlunda här än i andra regioner.

– Troligtvis har ju de här mutationer inte känt av någon regiongräns.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Björn Eriksson.

”Överskuggar allt”

På frågan vilka platser som utgör störst risk att bidra till smittspridningen svarar Maria Rotzén Östlund följande:

– Det som har varit under hela pandemin är ju att det framförallt är i hemmet och på arbetsplatserna. Det är det som överskuggar allt. Det är där man har flest närkontakter.
Så det är inte i alls samma smittspridning som sker på exempelvis gym, i affärer eller i kollektivtrafiken?

– Nej, det är inget som tyder på det men där har vi ju samtidigt satt in restriktioner. Men oavsett så gäller det nu att fortsatt hålla ut

Varierar vecka för vecka

På frågan om det finns några specifika områden där man ser att människor är särskilt drabbade säger Maria Rotzén Östlund att det varierar vecka för vecka.

– Det handlar ju också lite om hur mycket man provtar i de olika områdena men just nu kan vi inte set att det är någon del som sticker ut, utan det går som sagt upp och ner.

Personer i arbetsför ålder är dock den grupp som främst utmärker sig bland de smittade.

– Glädjande är dock att vi sett en kraftig minskning av smittade på boende för äldre, och det beror ju framförallt på att många av dem nu har blivit vaccinerade.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD
Intensivvårdspersonal på Södertälje sjukhus jobbar med en covidpatient. Obs: Arkivbild.

PODD Vaccin? Var god dröj

Aftonbladet Daily med Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: