Kinesiska skrotraketen väntas krascha i helgen – ingen vet var

Uppdaterad 2021-05-09 | Publicerad 2021-05-07

Den kinesiska ”skrotraket” som är på väg mot jorden kommer att krascha i helgen, bedömer forskare.

Delarna av den förbrukade Long march 5b, som väger 20 ton, kan slå ner i Europa.

– Först någon timme innan kommer man att kunna se vilken kontinent den hamnar på, säger Patrik Norqvist, rymdfysiker vid Umeå universitet.

Kina sköt förra veckan upp en raket med den första modulen till det som ska bli en kinesisk rymdstation. En del av hjälpraketen som förde upp modulen är nu på väg tillbaka mot jorden, i stället för att bli rymdskrot.

Raketen av modellen Long march 5b hamnade efter uppskjutningen i omloppsbana runt jorden och dras nu in mot jordens atmosfär. Enligt forskare kan delar från den cirka 30 meter långa och fem meter breda raketen slå ner i befolkade områden.

Ingen vet exakt var raketen kommer att slå ner, men det finns några områden som går att utesluta. Bland annat behöver vi i Sverige inte oroa oss.

– Om den slår ner i Europa så är det i den södra delen; Frankrike, Spanien, Italien. Den här raketen går i en cirkulär bana, som i en spiral och sedan bromsas den upp. Det finns möjligen en teoretisk risk att den slår ner i Europa, men den kan lika väl bli i Kenya eller Brasilien. Det är supersvårt att säga, säger Patrik Norqvist.

Patrik Norqvist, rymdfysiker vid Umeå universitet.

Väntas krascha i helgen

Raketen väger omkring 20 ton.

– När den kommer mot jorden har den en lägre fart, men när den slår ner är det det ändå som att en fullastad lastbil skulle ha släppts från ett flygplan, säger Patrik Norqvist.

Delarna väntas krascha antingen i morgon lördag eller senast på söndag kväll, runt klockan 20 svensk tid.

Kinesiska myndigheter gick på fredagen ut med ett uttalande där de sa att det inte finns någon fara eftersom att raketen enligt dem kommer att brinna upp på vägen till jordytan.

Men amerikanska forskare har sagt att risken är stor att stora delar slår ner på jorden. Det tror även Patrik Norqvist.

– Jag gissar att det är ett önsketänkande från kineserna att den skulle brinna upp. Eftersom raketen går in i en mer spiralform och bromsar upp lite mer successivt låter det vettigare för mig att det kommer att komma ner hela delar. Jag skulle bli överraskad om allt brann upp, men jag har inte räknat på det, säger han.

”Inte uteslutet att människor dör”

Det finns alltså enligt honom, och många andra forskare, en risk för att stora delar kan slå ner över land. Det hände till exempel i maj 2020, när delar från en annan kinesisk raket slog ner över Elfenbenskusten och orsakade skador i flera byggnader. Inga personskador rapporterades då, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Patrik Norqvist bedömer att det skulle bli svårt att exempelvis varna befolkningen i ett visst område innan en krasch.

– Det är nog jättesvårt att säga till alla i en specifik stad att den kan krascha där. Det tror jag bara man vet sekunder innan.

Han poängterar att chansen är större att delarna slår ner i ett område där det inte bor människor, eller i havet.

– Vi ska ju ha otur om människor dör, men helt uteslutet är det inte, säger Patrik Norqvist.

Följ ämnen i artikeln