Hundratals covidsjuka nu sjukskrivna ett år

Anja Haglund/TT

Publicerad 2021-03-04

De närmaste veckorna kommer många långtidssjuka i covid att ha varit sjuka i mer än ett år.

En hel del har under året bytt diagnos. En av sex är nu istället sjukskriven för psykiska problem.

– Vi vet inte om förändringen av diagnosen är en följd av covid, eller om det är att man faktiskt är frisk från sin covidsjukdom och sedan har insjuknat i en helt annan sjukdom, säger Terese Östlin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Gruppen långtidssjuka i covid – med symptom som utmattande trötthet, långvarig feber, andningsproblem och hjärtklappning – förbryllar vården. Det exakta antalet som drabbats är det ingen som vet säkert. Men enligt nya siffror från Försäkringskassan rör det sig om åtminstone 4 600 personer som varit sjukskriva för covid-19 i minst tre månader.

Nu närmar sig hundratals fler långtidssjuka ett års sjukskrivning.

En gräns som inte bara innebär att arbetsförmågan även fortsättningsvis prövas mot vanliga arbeten på arbetsmarknaden – utan också att möjligheten att göra undantag minskar rejält.

Färre undantag

I februari nådde 153 covidsjuka 365 dagar i sjukförsäkringen. Under mars och april väntas antalet stiga kraftigt till 551 respektive 467 personer, och i maj tros antalet landa på 362, enligt Försäkringskassan.

Hos långtidssjuka finns en oro över att falla mellan stolarna eftersom det ännu inte finns någon tydlig behandling mot långtidscovid och prognosen därmed är oklar.

Enligt Försäkringskassan är det ett problem att kunskapen om hur besvären ska utredas, behandlas och rehabiliteras är begränsad.

– Det finns en risk att läkarna har svårt att underbygga sina sjukskrivningar till oss, vilket i sin tur kan leda till att vi inte har tillräckligt stöd för att kunna bevilja sjukpenning, säger Terese Östlin.

Hur många långtidssjuka i covid-19 som hittills fått avslag har Försäkringskassan inte redovisat. Av alla de som någon gång varit sjukskrivna för covid är dock andelen avslag låg, runt 3 procent.

Bytt diagnos

Efter ett år med coronapandemin syns också en annan trend: Ju längre en covidrelaterad sjukskrivning pågår, desto mer spridda blir diagnoserna.

Av de över 4 000 långtidssjuka som startade med en covidrelaterad diagnos har fler än fyra av tio bytt diagnos.

Omkring 800 är i dag istället sjukskrivna för psykisk ohälsa, 300 för problem med leder och muskler och ytterligare 800 för övriga diagnoser, som exempelvis sjukdomar i nervsystemet och sjukdomar som rör hjärta och kärl.

TT: Är det ens riktigt att prata om långtidssjuka i covid, när diagnoserna är så spridda?

– Det är en jättesvår fråga och egentligen en medicinsk fråga. Men anledningen till att vi valde att ta med dem i den här statistiken är för att det, som vi förstår det, är svårt att veta vilka följddiagnoser som beror på covid-19, säger Terese Östlin.

Mörkertal?

Totalt sett utgör gruppen långtidssjuka med sjukpenning en mycket liten andel av alla som bekräftats smittade av coronaviruset, bara sju promille. Försäkringskassan utesluter dock inte att problemet är större än så.

– De allra flesta som drabbas av covid blir inte allvarligt sjuka, men det kan finnas personer som har långtidscovid och som inte har bedömts ha rätt till ersättning från sjukförsäkringen, säger Terese Östlin.

Nu ökar smittspridningen en tredje gång. Försäkringskassan har dock ingen prognos för hur många som kommer vara långtidssjuka i covid och ha rätt till sjukpenning framöver.