Efter läsarnas larm – nu är bluffmannen dömd

Publicerad 2017-11-02

Aftonbladets läsare slog larm om massbedrägeriet – då kunde polisen sätta stopp för parkeringsbluffen.

Nu har en man dömts till tre års fängelse för grovt bedrägeri.

– Tack vare att vi tidigt fick in polisanmälningar kunde vi spärra bluffbolagets konto och förhindra att fler lurades att betala in pengar, säger Jan Granqvist, chef vid polisens bedrägerisektion.

I slutet av september förra året kontaktades Aftonbladet av många läsare som hade mottagit falska inkassokrav för felparkeringsavgifter.

Företaget bakom kravet låg bakom ett massutskick med krav på 930 kronor per fall.

Svensk Handel varnade för bolaget men när Aftonbladet kontaktade polisens bedrägericenter om läsarnas berättelser kände man först inte till massutskicket.

”Snabbt beslut”

Polisen skred dock till verket och återkom med besked:

– Allting är spärrat nu. Förövarna kommer inte att kunna berika sig på det här bedrägeriet. Jag sa som det var, och banken fattade ett ögonblickligt beslut, eftersom det är deras kunder som drabbas, sa Jan Olsson vid polisens bedrägericenter då.

Nu har fallet prövats i rätten.

Mannen bakom massutskicket döms till tre års fängelse för grovt bedrägeri, uppger polisen.

Totalt ska 10 000 bluffakturor ha skickats ut. Många anade oråd – totalt inkom tusentals polisanmälningar – men flera valde att betala de 930 kronor som avgiften gällde.

Hundratals betalade

Enligt polisen betalade hundratals personer fakturorna till ett totalt värde av flera hundratusentals kronor.

– Det är oerhört viktigt att man reagerar på en faktura som inte stämmer. Själva brottsidén är att genom massutskick tjäna pengar på att folk slarvar med att kontrollera sina fakturor, säger Jan Granqvist, chef på polisens bedrägerisektion i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Massutskick med falska
inkassokrav

ANNONS

Följ ämnen i artikeln