Moder Teresa har helgonförklarats

Av: Joakim Magnå, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Påve Franciskus har helgonförklarat Moder Teresa, uppger AFP.

– För att hedra den heliga treenigheten ... förklarar vi och utser välsignade Teresa av Calcutta till helgon, sa han under ceremonin på Petersplatsen i Vatikanstaten.

Hon har hyllats för sitt osjälviska arbete för fattiga i den indiska slummen. Men hennes gärningar har också ifrågasatts. Nu helgonförklaras Moder Teresa av den romersk-katolska kyrkan.

Påve Franciskus ledde en ceremonin utanför Peterskyrkan i Rom framför hundratusentals människor på söndagsförmiddagen då han helgonförklarade Moder Teresa – bara 19 år efter hennes död. Redan under sin livstid kallades hon "slummens helgon".

– För att hedra den heliga treenigheten ... förklarar vi och utser välsignade Teresa av Calcutta till helgon och låter henne uppstiga bland helgonen, och påbjuder att hon ska vördas som sådan av hela kyrkan, sa påven på latin, enligt AFP.

För miljontals människor är hon sinnebilden av godhet, kvinnan som vigde sitt liv åt att hjälpa behövande i Calcuttas slumområden genom att starta vårdhem, soppkök, skolor och barnhem. 1979 fick hon ta emot Nobels fredspris för sina gärningar.

Kritiserad

Men glorian har också halkat lite på sned – Moder Teresa har både före och efter sin död kritiserats för att ha gjort för lite för att lindra smärtan hos obotligt sjuka och ingenting för att utrota de bakomliggande orsakerna till fattigdom. Forskare har ifrågasatt ekonomin kring hennes verksamhet och författaren Christopher Hitchens har beskrivit henne som "en fanatiker, en fundamentalist och en bedragare".

– Vi behöver inte bevisa att helgon varit perfekta, eftersom ingen människa är perfekt, säger fader Brian Kolodiejchuk, som kampanjat för Moder Teresas helgonförklaring, till nyhetsbyrån Reuters.

Moder Teresa var väl medveten om kritiken och brukade framhålla att hon var missionär, inte socialarbetare.

Dubbla mirakel

För att vara ett helgon i Vatikanens ögon krävs minst två mirakel på meritlistan. Moder Teresa saligförklarades 2003 efter att det fastslagits att hon botat en cancersjuk kvinna. Förra året meddelade påve Franciskus, uppbackad av en expertpanel i Vatikanen, att hon utförde ytterligare ett mirakel. Då rörde det sig om en brasiliansk man med flera hjärntumörer, som Moder Teresa enligt Vatikanen lyckades hela.

Dessa mirakel - som alltså ligger till grund för dagens kanonisering - har också ifrågasatts.

Publicerad: