Här störs grannarna av kvinnans röklukt – hon tvingas flytta

Av: Miriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:
En 70-årig kvinna tvingas flytta då hennes rökning stört grannarna. Bilden är en genrebild.
Foto: Hasse Holmberg
En 70-årig kvinna tvingas flytta då hennes rökning stört grannarna. Bilden är en genrebild.

En 70-årig kvinna i Karlstad rökte så pass mycket att hennes grannar fick nog. Efter att flera grannar gick ihop och hotade att flytta så gick fallet till Hyresnämnden.

De tog i sin tur beslutet: Kvinnan måste flytta.

Fejder mellan icke-rökare och rökare är inte helt ovanliga, men i ett hyreshus i Karlstad fick grannarna verkligen nog. De stördes så pass mycket av röklukten från en kvinna i grannskapet att de hotade hyresvärden med att de själva skulle flytta därifrån om inget gjordes. Det har Hem & Hyra rapporterat om.

Hyresvärden vände sig i sin tur till Hyresnämnden som ställde sig på grannarnas sida – kvinnan i 70-årsåldern tvingas därför flytta.

Hyresvärden hävdae att grannarna utsattes för ”luktstörningar som inte är att betrakta som ringa”. Hyresnämnden fick även ta del av vittnesmål och bilder, samt fick veta att kvinnan fått flera varningar de senaste åren, men inte anpassat sig efter dem.

Enligt kvinnan står hon och röker vid porten för att hyresvärden förbjudit henne från att röka på sin balkong. Och anledningen till att hon, som även har dålig syn, inte stänger porten är att hon har svårt att sedan få upp den.

Kvinnan hävdar även att hon röker ungefär ett halvt eller ett paket om dagen.

Brand i kvinnans lägenhet

I somras eskalerade konflikten mellan kvinnan och hennes grannar då en soffdyna i kvinnans lägenhet började brinna – enligt hyresvärden på grund av en osläckt cigarett. Trots att det gick bra den gången, ökade då grannarnas oro för att kvinnans rökning skulle leda till en större brand. I förhör har även grannarna vittnat om att de hittat glödande cigaretter i sitt trapphus.

Oron – i kombination med den besvärande lukten – ledde till att flera grannar faktiskt försökte söka nytt boende i området.

Trots kvinnans syn och ålder menar Hyresnämnden nu att hon utsatt grannarna för så pass lång och omfattande luktstörning att hon måste flytta. De menar att hon har utsatt sina grannar för brandfara.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN